Ο πόνος είναι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια από τις 10 βασικότερες αιτίες αναπηρίας και σοβαρής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.
της Αλεξίας Σβώλου
Αντί δηλαδή να ζούμε με υγεία όπως είναι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο, προστίθενται στη ζωή μας χρόνια με αναπηρία, όταν πονάμε και υπάρχουν πόνοι τόσο ανυπόφοροι που μπορούν ακόμα και να τρελάνουν έναν άνθρωπο και να τον οδηγήσουν ακόμα και στην αυτοκτονία.
Οι συχνότεροι πόνοι είναι:
- οι μυοσκελετικοί (πόνος στη μέση, ισχιαλγία),
- οι μυαλγίες,
- η ημικρανία
- η κεφαλαλγία,
- ο πονόδοντος,
- ο πόνος του έρπητα ζωστήρα που μοιάζει με κάψιμο,
- ο πόνος της ωτίτιδας,
- ο καρκινικός πόνος,
- ο νευροπαθητικός πόνος,
- ο πόνος της περιόδου (δυσμηνόρροια),
- ο πονόκοιλος,
- ο ρευματικός πόνος,
- οι ωδίνες του τοκετού,
- ο κολικός του εντέρου (που θεωρείται από τους πιο ανυπόφορους) και
- ο πόνο στο μαστό (μαστοδυνία).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αρθρίτιδας, της πιο συχνής ρευματοπάθειας, που αφορά έναν στους 100 συμπολίτες μας, θα πρέπει στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε πως ένας πόνος πρέπει να μας οδηγήσει στον ρευματολόγο, όταν δεν συσχετίζεται με κάποια κάκωση και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση. «Αν δηλαδή δεν έχουμε χτυπήσει και όταν ξυπνάμε το πρωί νιώθουμε κάπου στο σώμα μας μια σουβλιά πόνου, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για να «ψαχτούμε» για ρευματοπάθεια», επισημαίνει η πρόεδρος του Ελληνικού Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά.
Ο πόνος επίσης κατατάσσεται σε δύο είδη ανάλογα με την διάρκειά του:
Είναι οξύς (παροδικός) και χρόνιος και στη δεύτερη περίπτωση οι βλαβερές επιπτώσεις, που επιφέρει στη υγεία είναι ακόμα πιο καταλυτικές γιατί διαταράσσει τον ύπνο, επηρεάζει δραματικά την ψυχική υγεία, μάς οδηγεί σε εκνευρισμό, επιθετικότητα, κατάθλιψη και άλλα σοβαρά προβλήματα.
Ο πόνος ονομάζεται χρόνιος όταν διαρκεί ή επανεμφανίζεται για περισσότερο από τρεις μήνες. Το ακριβές είδος πόνου διαφέρει πολύ για κάθε άτομο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων, δηλαδή να έρχεται και να φεύγει, χωρίς προφανή λόγο.
Ο πόνος όπως γνωρίζουμε όλοι από την παιδική μας ηλικία είναι ένα σινιάλο, που στέλνει το σώμα για προειδοποίηση. Γι αυτό δεν πρέπει να… (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο medly.gr)