Σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες αναμένεται να φέρει η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την εγκατάσταση εξοπλισμού τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET- CT), αλλά και την δημιουργία μονάδων παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που συνοδεύει τις τομογραφίες αυτές, σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη λειτουργία του νέου εξοπλισμού και των μονάδων ραδιοφαρμάκου ως το επόμενο καλοκαίρι.
Το έργο της διαμόρφωσης των χώρων στα πέντε μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσουν τον ειδικό ιατρικό εξοπλισμό (PET-CT) και μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο), ανέλαβε η ΚΤΥΠ ΑΕ. Ο νέος εξοπλισμός και η δημιουργία των μονάδων αποτελούν δωρεά, ύψους 17.000.000 ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»,
Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 9 Ιουλίου, συνάντηση στα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου, Ιωάννη Χαρωνίτη και εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρέστησαν o Γενικός Διευθυντής Έργων της ΚΤΥΠ ΑΕ, Θεόδωρος Κυριαζόπουλος, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, κα Ζανέτα Οικονόμου και εκ μέρους του Ιδρύματος, ο Διευθυντής Δωρεών, Αρχιτέκτονας Θεόδωρος Μαραβέλιας και οι κ.κ. Μιχαλακόπουλος και Γ. Ζερβάκης.
Τα έργα διαμόρφωσης, αξίας 1.500.000 ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα γίνουν στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.
Το σύστημα PET/CT είναι μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές κυρίως στην ογκολογία, αλλά και σε άλλα ιατρικά πεδία όπως η καρδιολογία και η νευρολογία.
Η λειτουργία του συστήματος PET-CT και της μονάδας παραγωγής του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου έως το καλοκαίρι του 2020, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων Νοσοκομείων, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών στη χώρα μας.
Πηγή: healthmag.gr