Όταν η τεχνολογία θα γίνει καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι των Ασφαλιστών τότε η Αγορά θα αλλάξει πρόσωπο για πάντα.
Καθημερινά νέες τεχνολογίες από νεοφυείς επιχειρήσεις κατακλύζουν διάφορες αγορές ανά τον κόσμο αλλάζοντας τα δεδομένα, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Και μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι όλη αυτή η τάση των νέων τεχνολογιών είναι απλά μια μόδα αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν ο θόρυβος κοπάσει, οι πραγματικές αλλαγές θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Στο Χρηματοοικονομικό τομέα η τάση αυτή λέγεται «fintech». Μια τάση που έχει δημιουργήσει μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις όπου νεαροί με t-shirts και μεγάλες, τεχνολογικά προηγμένες ιδέες μπαίνουν στο μάτι των μεγάλων τραπεζών. Και όταν λέμε μεγάλων εννοούμε των πολύ μεγάλων καθώς ακόμα και οι τιτάνες της wall street έχουν ταρακουνηθεί. Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Τότε υπερβάλλει και το αφεντικό της JP Morgan Jamie Dimon, που με επιστολή του στους μετόχους της εταιρείας τους προειδοποιεί για τον «ερχομό» της Silicon Valey (περιοχή στην Αμερική όπου ανθίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις) στα «χωράφια τους».
Και υπάρχουν και νούμερα. Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Economist, αυτοί οι νέοι με τις μεγάλες ιδέες και το πρόχειρο ντύσιμο που έχουν γραφεία σε Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο, Στοκχόλμη και Σαγκάη κάνουν πλέον δουλειές με τζίρους που παλιά θεωρούνταν προσιτοί μόνο για αιωνόβιες εταιρείες. Έτσι λοιπόν γύρω στις 50 εταιρείες από αυτές έχουν αποκτήσει αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ενώ εταιρείες που ασχολούνται με επενδυτικά προγράμματα – όπως μπορούν να θεωρηθούν και οι συντάξεις – εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το φράγμα των 10 δισ. δολαρίων. Υπερβολικά νούμερα, συμφωνούμε και σίγουρα υπερεκτιμημένα, αλλά το μέγεθος που έχουν αποκτήσει δείχνει το τεχνολογικό δρόμο τον οποίο πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε.
Έτσι ήταν ευχάριστη η έκπληξη που μας επιφύλασσε η Generali Hellas στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή πίτας τους 2016. Αλλάζοντας τα καθιερωμένα ο Πάνος Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος και ο Μιχάλης Σωτηράκος, Διευθυντής Πωλήσεων της Generali έκοψαν πρώτα την πίτα, μοίρασαν τα καθιερωμένα δώρα μέσω των λαχνών στους τυχερούς και είπαν εν συντομία μερικά λόγια για την αγορά και την Εταιρεία και έπειτα έδωσαν το λόγο στον επίτιμο προσκεκλημένο της βραδιάς ομιλητή και ερευνητή Thimon De Jong.
Ο De Jong, αφού τράβηξε αρχικά την προσοχή όλων των παρευρισκόμενων χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ακολουθεί το ηλεκτρονικό αποτύπωμα οποιουδήποτε ανθρώπου στο διαδίκτυο και εν συνεχεία σου σκιαγραφεί το χαρακτήρα του και τον συγκρίνει με τον δικό σου μίλησε για την εποχή του digitalization.
Για τις νέες τάσεις στην αγορά, για το νέο καλύτερα ενημερωμένο και πιο απαιτητικό πελάτη, για το «τέλος εποχής» των μεγάλων πολυεθνικών και δυνατών brand name που μονοπωλούσαν την αγοραστική δύναμη και για τις ανερχόμενες διαπροσωπικές σχέσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου.
Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον την απρόσωπη σχέση με το αγαθό ή την υπηρεσία που λαμβάνει. Θέλει να έχει απέναντί του τον ιδιοκτήτη, να βλέπει το πάθος για αυτό που κάνει και να καταλαβαίνει ότι έχει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση».
Μεταχείριση την οποία σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές την πληρώνουν με τα προσωπικά τους δεδομένα.
Σύμφωνα με τον De Jong οι νέοι και οι νέες στον προβληματισμό «αξίζει να θυσιάσω τα προσωπικά μου δεδομένα» δείχνουν διατεθειμένοι να το κάνουν αρκεί να τους δοθεί μια δωρεάν υπηρεσία η οποία θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους ή θα τους κάνει να δείχνουν “cool” στον κύκλο τους. Στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύονται εν συνεχεία οι μεγάλες εταιρείες και μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα στο αγοραστικό τους κοινό ή να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Όπως για παράδειγμα η Vodafone που στοχεύει μέσα από τα big data (τα στοιχεία που μαζεύει από τους χρήστες της) να αναγνωρίζει αυτόματα τους συνδρομητές της κάθε φορά που αυτοί εισέρχονται μέσα στα υποκαταστήματά της ακόμα και να ανιχνεύει τη διάθεσή τους έτσι ώστε να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση από το προσωπικό της.
Αυτά και πολλά άλλα είχαν την τύχη και την ευκαιρία να ακούσουν οι περίπου 500 συνεργάτες της Generali που για ακόμα μια χρονιά τους εντυπωσίασε με τις επιλογές της αλλά και με το ενδιαφέρον της. Ένα ενδιαφέρον που είναι αποκλειστικά στραμμένο πάνω στους συνεργάτες της και στις σωστές, καλά δομημένες σχέσεις τους που τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κ. Δημητρίου, «ότι μας αντιγράφουν στην αγορά, digitaliziation, big data, νέα γραφεία μας δίνει κίνητρα για να συνεχίζουμε να πρωταγωνιστούμε. Αυτή ήταν και είναι η πολιτική μας».