Ειδική μνεία για τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank κάνει η Έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο του Μνημονίου που δόθηκε την Παρασκευή στη Δημοσιότητα. Αναφέρει ότι η κίνηση «θα μπορούσε «να έχει σημαντικά επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα». Προσθέτει όμως ότι το ΔΝΤ «ανησυχεί για υπερβολική συγκέντρωση στο Σύστημα (αν ολοκληρωθεί συγχώνευση, η νέα Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει περίπου το 40% των καταθέσεων)» και εξηγεί ότι η αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν «θα επανεξετάσει τις αντιμονοπωλιακές πτυχές της συμφωνίας». Στην ίδια Έκθεση γίνεται λόγος και για τα σενάρια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναφέρεται ότι θα τεθούν σε μια ειδική μονάδα (κάτω από μια ξεχωριστή ομάδα διαχείρισης) ενώ έχει προταθεί – αλλά όχι αποφασιστεί – η χρήση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Εκτιμάται ότι η ρευστότητα θα είναι και φέτος αρνητική. Θα αρχίσει να αυξάνεται μαζί με τις καταθέσεις από το 2014. Για τις μικρές τράπεζες (μη Συστημικές) αναφέρεται ότι «είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στη βιωσιμότητά τους λόγω των περιορισμένων ευκαιριών χρηματοδότησης». Για το λόγο αυτόν, εξηγεί το ΔΝΤ, το πρόγραμμα δεν προβλέπει την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Για τις «κακές» τράπεζες προτείνεται είτε ενισχυμένος ρόλος για τον Εκκαθαριστή με ισχυρότερες εξουσίες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ή μια πιο συγκεντρωτική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση στοιχείων όλων των «κακών» τραπεζών για να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας.
Η ΤτΕ θα καθορίσει μια Στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεταιριστικών τραπεζών (13 ιδρύματα με καταθέσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου), αναφέρει το ΔΝΤ. Στόχος είναι αναδιάρθρωση με δύο επιλογές που περιλαμβάνουν: την ενσωμάτωση αυτών των ιδρυμάτων στις βιώσιμες τράπεζες ή στην συγχώνευσή τους σε ένα όχημα με ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ισχυρές πιέσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φθάνουν στο 23,8% το πρώτο τρίμηνο (10,5% αύξηση από το τέλος του 2010) και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο να δείχνουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 24%.