Οι ασφαλιστικές εταιρείες ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από ό, τι πριν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε μια νέα έκθεση, το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, ιδιαίτερα ο τομέας ασφαλειών ζωής, έχουν αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε οικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, ο Διεθνής Οργανισμός συνέστησε στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτόν τον τομέα και να αυξάνουν τα μέτρα εποπτείας και τους κανόνες λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.
Στην επερχόμενη Παγκόσμια Έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΔΝΤ στην συγκεκριμένη ανάλυση για την ασφαλιστική βιομηχανία, δεν λέει πως η ασφαλιστική βιομηχανία έχει αυξημένους κινδύνους, επειδή οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, αλλά και αυτές που εγγυώνται στους πελάτες τους, ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης σε ορισμένα προϊόντα, έχουν μπει βαθιά σε επικίνδυνες και αμφισβητούμενες επενδύσεις άνευ εγγυήσεων.
Συνολικά, το ΔΝΤ, λέει πως ένα μεγάλο μέρος της πρόκλησης για τη Ασφαλιστική Βιομηχανία – οι επιχειρήσεις της οποίας καλούνται να καλύπτουν τους ασφαλισμένους τους για χρόνια, αν όχι δεκαετίες – προέρχεται από το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις τους, μπορούν να κάνουν τις εταιρείες ιδιαίτερα επιρρεπής σε γενικές οικονομικές διακυμάνσεις και αναφέρει χαρακτηριστικά την περίοδο με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Αυτή η περίοδος, μπορεί να επιμηκυνθεί και ενδεχομένως πιθανές δύσκολες στιγμές της Αγοράς, να φέρουν σε δύσκολη θέση τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφήνοντας ακάλυπτο τον ρόλο τους, ως οικονομικών διαμεσολαβητών, προειδοποιεί το ΔΝΤ και προτείνει αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια και διαφάνεια στις επενδύσεις ως πιθανή πορεία δράσης.
Αργά το κατάλαβαν…..