Το δόγµα της “απόλυτης καλής πίστης” (utmost good faith), γνωστό και από την λατινική του ονοµασία “uberrimae fidei”, αποτελεί την προϋπόθεση που υποχρεώνει νόµιµα όλα τα συµβαλλόµενα µέλη σε µία σύµβαση να ενεργούν έντιµα και να µην παραπλανούν ή παρακρατούν κρίσιµες πληροφορίες µεταξύ τους. Εφαρµόζεται σε πλήθος οικονοµικών συναλλαγών και αποτελεί το πλέον θεµελιώδες δόγµα στην Ασφάλιση.\
του Ιωάννη Μακρυμίχαλου, Επίτιμος Προέδρου του ΣΕΜΑ
Το δόγμα της “απόλυτης καλής πίστης” απαιτεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να αποκαλύπτουν οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε πιθανόν να επηρεάσει την απόφασή τους να καταλήξουν σε μία συμφωνία μεταξύ τους. Στην περίπτωση της Ασφαλιστικής Αγοράς, αυτό σημαίνει ότι ο Αντιπρόσωπος πρέπει να αποκαλύψει κρίσιμες λεπτομέρειες αναφορικά με το Συμβόλαιο και τους όρους του.
Οι αιτούντες, εν τω μεταξύ, έχουν τη νομική υποχρέωση να παρουσιάσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα και γνωστά σε αυτούς στοιχεία του κινδύνου, ακριβείς λεπτομέρειες των οποιοδήποτε προς ασφάλιση αντικειμένων και εάν οι Ασφαλιστές αρνήθηκαν κατά το παρελθόν να παρέχουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Οι πληροφορίες αυτές θα ληφθούν υπόψιν από τους Ασφαλιστές προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσον θα αναλάβουν την κάλυψη του αιτούντος και θα ορίσουν το ύψος του κόστους της….
Διαβάστε στο Broker’s Time τη συνέχεια του άρθρου