Η Παγκόσμια Συμμαχία για την εξάλειψη του AIDS στα παιδιά έως το 2030 παραμένει μακριά από την επίτευξη του στόχου της, όπως φανερώνει μια νέα έρευνα η οποία υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στις χώρες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την covid πανδημία.
Της Αλεξίας Σβώλου
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο: «Μετατρέποντας το όραμα σε πραγματικότητα», τα προγράμματα αποφυγής της κάθετης μετάδοσης του AIDS/HIV συνέβαλαν στην αποφυγή 4 εκατ. μολύνσεων σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, από το 2000. Παγκοσμίως, οι νέες μολύνσεις με τον ιό HIV σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών μειώθηκαν κατά 38% από το 2015, ενώ οι σχετιζόμενοι με το AIDS θάνατοι μειώθηκαν κατά 43%. Το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί επιδημία στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας, καθώς οι νέες μολύνσεις επιμένουν!
Μεταξύ των 12 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συμμαχία αρκετές πέτυχαν υψηλή κάλυψη στη χορήγηση της ισχυρής (νέας) αντιρετροϊκής θεραπείας σε έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες που θηλάζουν και είναι οροθετικές, δηλαδή νοσουν με τον ιό HIV. Από την ζώνη της συνεχιζόμενης επιδημίας του AIDS, η Ουγκάντα άγγιξε το 100%, η Τανζανία το 98%, και η Νότια Αφρική το 97%. Η Μοζαμβίκη πέτυχε 90% κάλυψη, η Ζάμπια 90%, η Ανγκόλα και η Κένυα αμφότερες 89%, η Ζιμπάμπουε 88% και η Ακτή του Ελεφαντοστού 84%.