Με την απαίτηση για “due diligence”, δηλαδή για αναλυτική αποτίμηση σε τράπεζες και εταιρείες- περιουσία του δημοσίου, συνεχίζουν την πίεση οι δανειστές για συμφωνία, παρέχοντας την ρευστότητα με το… σταγονόμετρο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη Πέμπτη κατά 1,2 δισ. ευρώ το περιθώριο άντλησης ρευστότητας, «όσο ζητήσαμε» σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αλλά το EWG μια ημέρα πριν δεν άφησε κανένα περιθώριο για άλλους είδους πρόσβαση σε χρηματοδότηση της χώρας, αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία επί της αρχής.
Επισήμως ο χρόνος τελειώνει με βάση την παράταση που έχει δοθεί στο τέλος του μήνα. Μεταξύ των θεσμών διαμορφώνονται διαφορετικές θέσεις, όλες αποκλίνουσες από την Αθήνα.
Η Κομισιόν, διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά, είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου. Επισήμανε ότι πριν το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας και αναφέρθηκε σε «πρόοδο βήμα-βήμα».
Πιο σκληρή εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως είναι απολύτως αναγκαίο «να σταματήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε την δουλειά. Πρέπει οι ελληνικές αρχές, μαζί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, όπως τους λέμε τώρα, να κάτσουν κάτω, να προχωρήσουν την δουλειά, και να επικεντρώσουν στον στόχο: τι πρέπει να γίνει για το καλό της Ελλάδας, το οποίο είναι η αποκατάσταση της οικονομίας και η σταθεροποίησή της. Κάνοντας αυτό θα επανακτήσουν και θα εγκαθιδρύσουν ξανά την εθνική κυριαρχία της χώρας».
«Από την πλευρά μας είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, οπουδήποτε, στην Αθηνά, στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσινγκτον να βοηθήσουμε πραγματικά τη χώρα να περιηγηθεί μέσα από μέτρα που θα αποδώσουν τους στόχους του προγράμματος, σεβόμενοι παράλληλα κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η ίδια λίγες ημέρες πριν είχε προαναγγείλει άλλωστε, αμέσως μετά την συνάντηση με τον υπουργό Γ. Βαρουφάκη την διενέργεια αποτίμησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και Brussels Group που τότε είχε πει ότι θα ξεκινήσουν από την Μ. Δευτέρα.
Ωστόσο, συνάντηση Brussels Group έκτοτε δεν έγινε. Και τώρα παρά την… πρόσκληση για εργασία τα σαββατοκύριακα η κυβέρνηση προσδιορίζει την εκκίνηση αυτή την εβδομάδα.
Ο χρόνος στερεύει όχι μόνο για τη δίμηνη προθεσμία, αλλά και για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου που λέγεται αρμοδίως ότι φθάνουν μαζί με προσωρινό δανεισμό από οργανισμούς του δημοσίου έως και για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου στο καλό σενάριο.
«Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων μας να επιτύχουμε μία συμφωνία έως τις 24 Απριλίου και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.