Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το 2050; Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει τα λεγόμενα hotspots της κλιματικής αλλαγής στη ζώνη Σαχέλ, την Ινδονησία και τη ρωσική Τούντρα.
Η λίμνη Τσαντ στη ζώνη Σαχέλ έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1960 λόγω της αυξανόμενης ζέστης. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε μέρη όπου υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Η μετανάστευση υπήρχε πάντα ως στρατηγική προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αλλά ο αριθμός εκείνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αποκλειστικά λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1990.
Είναι διπλή η αδικία: αφού έγιναν πλούσιες σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου, οι βιομηχανικές χώρες μολύνουν τώρα την ατμόσφαιρα με τις εκπομπές τους και φέρνουν μια δεύτερη δυστυχία στους κατοίκους των φτωχότερων περιοχών. Ένας από αυτούς είναι και ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ: καθώς η λίμνη Τσαντ γινόταν όλο και πιο ξηρή, αποφάσισε να πάει εκεί όπου οι θερμοκρασίες ήταν λιγότερο ακραίες και υπήρχε ακόμα λίγο νερό, κάνοντας πεζοπορία με τη γυναίκα του, τα παιδιά και 70 καμήλες από τον Νίγηρα στο Τσαντ και μετά νοτιότερα. .
Το ταξίδι κράτησε αρκετά χρόνια και πολλά μέλη του κοπαδιού του πέθαναν από τη δίψα. Τώρα αυτός και η οικογένειά του ζουν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό: τους απομένουν μόνο επτά καμήλες. Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους πολλούς που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους στο Σαχέλ – όχι λόγω συγκρούσεων και κρίσεων, αλλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι πραγματικός κλιματικός πρόσφυγας.