Τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία θα καλύψουν οι ασφαλιστικές εφόσον υπάρξουν ρυθμίσεις για διεθνή ναυτική συνοδεία και σαφής στρατηγική για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ναρκών.
Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα με στόχο την επανέναρξη της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν κλείσει από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο με ναυτιλιακούς ασφαλιστές που εδρεύουν στο Lloyd’s του Λονδίνου και την ευρύτερη εμπορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου να περιμένουν περισσότερες διαβεβαιώσεις για τις πιθανές απώλειες σε κάθε πλοίο. Η ασφάλιση για τα πλοία θα ήταν δυνατή «αν προσφερόταν μια λογική λύση», δήλωσε ο Rory Colacicchi. συνεργάτης στην ασφαλιστική εταιρεία McGill and Partners.
«Θα έπρεπε να υπάρχει ναυτική συνοδεία και ειδικά πλοία για νάρκες, ώστε η ασφαλιστική να μπορέσει να ανταποκριθεί. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι απλώς ένα στοίχημα, δεν θα και δεν μπορεί να καλυφθεί».
Μια αποδεκτή συνοδεία θα μπορούσε να παρέχεται από κοινά ουκρανικά και ρωσικά πλοία ή από τα Ηνωμένα Έθνη ή μια ουδέτερη δύναμη όπως η Τουρκία, ανέφεραν ασφαλιστικές πηγές.
Ένα εργαλείο ειδικό στη σάρωση ναρκών θα μπορούσε να είναι η χρήση δορυφορικής τεχνολογίας για τον εντοπισμό των τοποθεσιών των ναρκών, είπε ένας ασφαλιστής θαλάσσιου πολέμου που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.
Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία ή η Γαλλία μπορεί να έχουν αυτήν την τεχνολογία, πρόσθεσε η ασφαλιστική εταιρεία.
Το αρχικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πάνω από 80 πλοία κολλημένα στην Ουκρανία – πολλά με φορτία, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών – τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν πριν μπουν νέα πλοία, ανέφεραν πηγές.
Ένας δεύτερος μεσίτης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι “η εταιρεία του είχε εργαστεί για να δημιουργήσει ένα «ασφαλιστικό πλαίσιο» για ένα πλοίο που είναι πρόθυμο να μεταβεί στην Ουκρανία για να βγάλει σιτηρά, μόλις δημιουργηθεί ένας διάδρομος”.