Στην Ελλάδα πλέον βιώνουμε φυσικές καταστροφές που περιμέναμε να εκδηλωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής από το 2040 και μετά, ενώ όπου σημειώνονται τέτοια φαινόμενα οι κοινωνίες και οι οικονομίες έρχονται αντιμέτωπες με ανθρωπιστικές κρίσεις.
Αυτό εξήγησε ο κ. Ε. Λέκκας μιλώντας σε συνέδριο που έγινε από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, μέσα στο Νοέμβριο. “Ίσως οι μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη Ελλάδα αυτές στη Θεσσαλία” επισήμανε.
“Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι το 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση, όμως την βιώνουμε πιο πριν, έχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων, τα οποία χωρίζονται σε γεωδυναμικά όπως οι σεισμοί, τα τσουνάμι, και τα ηφαίστεια και υδρομετεωρολογικά όπως οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Αυτές οι δύο κατηγορίες συμπλέκονται μεταξύ τους και καταστρέφουν περιοχές” ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, E. Λέκκας. Συμπλήρωσε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 400 εκατ. μετανάστες μέχρι το 2030 σε όλο τον κόσμο, λόγω και των φυσικών καταστροφών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, ακολούθως έγκαιρη επέμβαση και έρχεται στο τέλος η ανάκαμψη.