Συνέντευξη του κ. Ε. Μυλωνά επικεφαλής του Πρακτορείου Μυλωνάς
Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και σύνταξης θα στραφούν οι πολίτες με το κράτος να αδυνατεί να τους παρέχει ασφαλείς συνθήκες σε δύο καθοριστικούς κλάδους για την ποιότητα της ζωής. Αυτό αναφέρει ο κ. Μυλωνάς, ασφαλιστικός πράκτορας στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας επισημαίνει, στην Ελλάδα οι πολίτες ασφαλίζουν κατά κύριο λόγο ό,τι είναι υποχρεωτικό από το νόμο, ωστόσο για την έλλειψη της ασφαλιστικής συνείδησης ευθύνονται και οι διαμεσολαβούντες που δεν επικοινώνησαν το μήνυμα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Πότε δημιουργήθηκε η Εταιρεία σας και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;
Η Εταιρεία δημιουργήθηκε το 1998, έπειτα από την εξαγορά της AGF Cosmos από την Allianz και την από φασή μας να μετατραπούμε σε Πρακτορείο με διάφορες συνεργασίες και να μη συνεχίσουμε ως επικεφαλής agency δικτύου. Δραστηριοποιούμαστε σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, από τους πιο απλούς (αυτοκίνητο, κατοικία, κ.λπ.) μέχρι τους πιο σύνθετους (πιστώσεις, σύνταξη, ειδικές ασφαλίσεις, κ.ά.).
Πιστεύετε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα έχει το ρόλο που της αναλογεί;
Σε καμία περίπτωση και αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στην αναλογία επί του ποσοστού του ΑΕΠ, όπως ετησίως αναφέρεται μέσα στην έκθεση της ΕΑΕΕ. Είναι ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι κατά κύριο λόγο δυστυχώς επικρατεί η λογική της ασφάλισης βάσει της υποχρεωτικότητας και όχι όπως θα έπρεπε, βάσει της κάλυψης μιας ουσιαστικής ανάγκης που υφίσταται ή που μπορεί να προκύψει. Γίνεται αντιληπτό ότι και εμείς οι διαμεσολαβητές δεν φροντίσαμε να καλλιεργήσουμε την αρμόζουσα ασφαλιστική συνείδηση στους υποψήφιους πελάτες και παράλληλα το κράτος πάντοτε διαδραμάτιζε ένα ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούσε να αντεπεξέλθει. Πλέον αποτελεί μονόδρομο για όλους η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, για την εξασφάλιση της υγείας και της συμπληρωματικής συνταξιοδότησης. Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία της εποχής είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.
Σε ποιους τομείς δίνετε έμφαση και γενικότερα ποιοι είναι οι κλάδοι που τα επόμενα χρόνια θεωρείτε ότι θα αναπτυχθούν;
Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε στρέψει τον προσανατολισμό μας στους κλάδους Υγείας & Σύνταξης – Αποταμίευσης, καθώς πιστεύουμε ότι θα έχουν μεγάλη άνθηση τα επόμενα χρόνια. Ήδη άλλωστε τα σημάδια (δείκτες), είναι ενθαρρυντικά. Η τραγική κατάσταση του δημοσίου (παροχές δημόσιων νοσοκομείων και κοινωνικών ταμείων), δημιουργούν συνθήκες κατάλληλες για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, η δραστηριότητα στον κλάδο Αστικής Ευθύνης πιστεύω ότι θα αυξηθεί σημαντικά σε συνδυασμό με τις νομοθετικές διατάξεις που πλέον υφίστανται και τις εντονότερες ανάγκες για διασφάλιση των επαγγελματιών όλων των κλάδων.
Αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού; Αν ναι πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν για να είναι δίκαιοι οι όροι προώθησης ασφαλιστικών προγραμμάτων;
Όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, έτσι και στη Θεσσαλονίκη δεν λείπουν τα συχνά (καθημερινά) ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Βασικός πυρήνας εστίασης των προβλημάτων, αποτελεί το bancassurance που σκοπίμως το συνδέουν άμεσα με τις οικονομικές συναλλαγές των πελατών, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπάρχουν καθόλου περιθώρια επιλογής του καναλιού διανομής.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει το θέμα παίρνοντας τη σκυτάλη από το αντίστοιχο των Αθηνών, διοργανώνοντας ημερίδες, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και αποκλείοντας συμβολικά υποκαταστήματα τραπεζών. Επιπλέον, έχουν σταλεί τα κατάλληλα υπομνήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος που αποτελεί την εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς. Προσωπικά, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επέλθουν σύντομα δίκαιοι όροι προώθησης ασφαλιστικών προγραμμάτων, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε κάνει όλα όσα μας επιτρέπονται για να δείξουμε την εναντίωσή μας.
Με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε; Υπάρχει συνεργασία και με ΕΠΥ;
Συνεργαζόμαστε κυρίως με τις Ευρωπαϊκή Πίστη, Ατλαντική Ένωση, Interlife, AXA, Υδρόγειο, Groupama, Prime και Euler Hermes, όμως λόγω του ασφυκτικού ανταγωνισμού που επικρατεί σε όλους τους κλάδους διατηρούμε έμμεσες συνεργασίες με τις περισσότερες εταιρείες.
Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing – Τεύχος Ιπουνίου 2017