Να υπάρξει πρόβλεψη για τη σταδιακή μείωση του ελάχιστου ορίου υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών με βάση τον κύκλο εργασιών πρότεινε η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ , κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή» στη διαρκή Επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου στη βουλή.
Η κα Παπασπυροπούλου τόνισε πως το μέτρο που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από το Γενάρη του 2025 “θα ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό θα λειτουργήσει εξασφαλιστικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων και είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει αφορά όριο των 2 εκατ. ευρώ, καθώς ο αριθμός των εταιρειών που θα ασφαλιστεί λόγω της υποχρέωσης αυτής δεν θα είναι υψηλός. Οι περισσότερες επιχειρήσεις – είτε με απόφαση του ΔΣ είτε με κατεύθυνση της μητρικής – με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ είναι ήδη ασφαλισμένες και αποτελούν το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα”. Η ΕΑΕΕ προτείνει να προβλεφθεί στο σχέδιο ότι σταδιακά θα μειωθεί το ελάχιστο όριο στο 1,5 εκατ. ευρώ το 2026 και το 1 εκατ. ευρώ το 2027.
Σε σχέση με τον καλυπτόμενο κίνδυνο, πέρα από τη δασική πυρκαγιά, σημείωσε ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο και η προστασία από κινδύνους όπως η θύελλα, η καταιγίδα, το χιόνι και το χαλάζι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την πλημμύρα.
Σχετικά με το ελάχιστο όριο υποχρεωτικής κάλυψη 70% στο σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης πρότεινε “να απαλειφθεί και σε δεύτερο στάδιο να ρυθμιστούν όλα τα θέματα των ορίων”.
Τέλος αναφορικά με το πρόστιμο των 5.000, δήλωσε ότι είναι μικρό και δεν θα παροτρύνει τις επιχειρήσεις να ασφαλιστούν. “Εφόσον στόχος είναι να υπάρξουν κίνητρα θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή και η μη έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην περίπτωση που δεν υπάρχει ασφάλιση”. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως εξήγησε το ασφάλιστρο είναι μεγαλύτερο του προστίμου που προβλέπεται.