Με αφορμή τις πυρκαγιές και τις λοιπές φυσικές καταστροφές (όπως η πλημμύρα ή ο σεισμός) που πλήττουν τη χώρα μας, συχνά επανερχόμαστε σε βασικά ζητήματα όπως αυτά της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα πολίτη, των παρεχόμενων ασφαλιστικών καλύψεων, του κόστους ασφάλισης, καθώς και της κρατικής ευθύνης για αποζημίωση καταστροφικών γεγονότων.
της Ελένης Παζιργιαννίδου, Προϊστάμενης Τομέα Τυποποιημένων Κινδύνων Πυρός & Bancassurance της Διεύθυνσης Αναλήψεων Πυρός & Λοιπών Γενικών Κλάδων, Εθνική Ασφαλιστική
(“am”, Τεύχος Σεπτεμβρίου 2023)
Ξεκινώντας από την ατομική ευθύνη, η σαφώς βελτιωμένη και συνεχώς αναπτυσσόμενη ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων χρειάζεται δόσεις ενίσχυσης μέχρι να εναρμονιστεί με την βασική αρχή της ασφάλισης, η οποία δεν είναι άλλη από το κοινό όφελος, τον επιμερισμό του κινδύνου. Ο Έλληνας πολίτης, τείνει να θεωρεί την ασφάλιση της περιουσίας του ως πολυτέλεια, παρά το γεγονός ότι πλέον έχει κατανοήσει την ανάγκη να καλύψει την κατοικία του έναντι κάθε φυσικής καταστροφής . Αυτήν την τάση έρχονται να ανατρέψουν οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχοντας σύγχρονα και υπερπλήρη ασφαλιστικά προγράμματα , σε ευέλικτες και ανταγωνιστικές τιμές. Η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης συμπληρωματικά μπορεί να επιτευχθεί με τρόπους όπως εκπαίδευση, ενημέρωση και ενθάρρυνση συμμετοχής σε ασφαλιστικά προγράμματα (σε σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνητικούς οργανισμούς), διαφημίσεις, ενίσχυση των επικοινωνιακών κινήτρων των ασφαλιστικών εταιριών (καμπάνιες) αλλά και νομοθετικές πράξεις.
Στην εποχή της πληροφόρησης, είναι πια πολύ εύκολο για την πλειοψηφία των πολιτών να ενημερωθεί για τα παρεχόμενα ασφαλιστικά προγράμματα, είτε ηλεκτρονικά μέσω των portals και των ενημερωτικών sites των ασφαλιστικών εταιριών, είτε μέσω των εξουσιοδοτημένων και καταρτισμένων συνεργατών της κάθε εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του καταναλωτή θα πρέπει να παίζουν κριτήρια όπως οι παρεχόμενες καλύψεις, πιθανά όρια και απαλλαγές, οι όροι και φυσικά το κόστος ασφάλισης. Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ασφαλισμένο και την ασφαλιστική εταιρία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες στη σύναψη κάθε ασφαλιστικής σύμβασης, και θεμιτό είναι και τα δύο μέρη να συμμετέχουν με αμοιβαία εμπιστοσύνη στη σχέση αυτή, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην άμεση επικοινωνία, τη θέση της κάθε εταιρίας στην αγορά και την εν γένει εξυπηρέτηση που παρέχεται από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονται πολυήμερες πυρκαγιές που δυστυχώς προκαλούν ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες οικονομικές απώλειες σε τοπικές κοινότητες , οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πελάτη. Τέτοιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να βρουν την ασφαλιστική αγορά και τους πελάτες στο ίδιο μέτωπο με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, με σύμμαχο τις αντασφαλιστικές εταιρίες για περαιτέρω διασπορά του κινδύνου.
Σε κρατικό επίπεδο, πέραν των μέτρων πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία, όπως η δημιουργία κατάλληλης υποδομής και αντιπυρικών ζωνών, η συνεχής εποπτεία των επίφοβων δασικών περιοχών, ο εκσυγχρονισμός των μέσων πυροπροστασίας και η επαρκής στελέχωση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, σειρά φαίνεται να παίρνουν μέτρα ελάφρυνσης ή φοροαπαλλαγής, όπως η εξαγγελίας του μέτρου έκπτωσης στον φόρο ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας. Για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού σημαντικό είναι να διασφαλιστεί:
• η αυτοματοποίηση των διαδικασιών εξακρίβωσης των κριτηρίων που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της έκπτωσης
• η διαφάνεια, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ακριβώς το ποσό που θα εξοικονομήσουν από το μέτρο,
• η συνέπεια και η σταθερότητα του μέτρου, ώστε να διατηρηθεί η ασφαλισιμότητα σε υψηλά επίπεδα
• η ελαχιστοποίηση εμπλοκής των ασφαλισμένων
Ο σωστός συνδυασμός αυτών των παραγόντων, μπορεί να εξασφαλίσει ότι το μέτρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας θα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα προάγεται η έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση, η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που θα διασφαλίσει ότι δεν θα χάσουμε ούτε το δέντρο, ούτε το δάσος.