Στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η παραγωγή στο σύνολό της για το 11μηνο του 2015 είχε πτώση της τάξεως 5,9% κυρίως λόγο των κεφαλαιακών ελέγχων. Ένα δυνατό χαστούκι στην αγορά η οποία παρουσίαζε σημάδια σταδιακής ανάπτυξης στους περισσότερους κλάδους.
Οι μόνοι κλάδοι οι οποίοι σε πείσμα των καιρών άντεξαν και συνέχισαν τη θετική ανάπτυξή τους ήταν η ασφάλιση αστικής ευθύνης και φυσικά η ασφάλιση υγείας.
Όπως φαίνεται όμως, οι ράμπο του υπουργείου οικονομικών εντόπισαν την ανάπτυξη και βάλθηκαν να την καταστείλουν αυξάνοντας τον ΦΠΑ από 13% σε 23% στις υπηρεσίες νοσηλείας. Μια αύξηση η οποία όπως θα διαβάσετε και παρακάτω στην ανακοίνωση της Ένωσης επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες Ασφαλιστικές Εταιρείες και ασφαλισμένους.
Στο Ασφαλιστικό Marketing Νοεμβρίου η συντακτική ομάδα του περιοδικού, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, δημιούργησε ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο “Ποιος θα βρει το φάρμακο για την Υγεία” στο οποίο ρωτούσε Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια Διαγνωστικά κέντρα και αρμόδιους φορείς για το ποιος εν τέλει θα επιβαρυνθεί την εν λόγω αύξηση με τα αποτελέσματα να γέρνουν δυστυχώς προς τις Ασφαλιστικές εταιρείες.
Μια εξέλιξη που δείχνει για ακόμα μια φορά πως στο τέλος της ημέρας τα σπασμένα τα πληρώνει πάντα η Ασφαλιστική Αγορά και οι Ασφαλισμένοι της.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΑΕΕ:
Η πρόσφατη εφαρμογή αυξημένου, ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23% στο τελικό κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των προγραμμάτων υγείας που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αποφάσεις τις φορολογικής διοίκησης, οι υπηρεσίες των ιδιωτικών κλινικών προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς υπόκεινται στο σύνολό τους στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος ως γνωστόν αυξήθηκε από 13% σε 23%. Η επιβολή του υψηλότερου συντελεστή σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι συντελεστές Φ.Π.Α., οι οποίοι ισχύουν για επιμέρους υπηρεσίες και αγαθά της νοσηλείας (όπως τα φάρμακα που υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%).
Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποδίδουν στο Κράτος έμμεσο φόρο, το «φόρο ασφαλίστρων» ο οποίος από τον Ιούλιο του 2015 επίσης αυξήθηκε στις ασφαλίσεις υγείας από 10% σε 15%.
Τα προγράμματα υγείας στην Ελλάδα λόγω των πολλαπλών και ανεξέλεγκτων αυξήσεων που υφίστανται οι αποζημιώσεις υγείας (από την υιοθέτηση νέων και συνήθως υψηλού κόστους ιατρικών πράξεων, την αύξησης της συχνότητας των μακροχρόνιων και σοβαρών παθήσεων κ.ά.) ήδη λειτουργούν σε οριακό επίπεδο.
Οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος των προγραμμάτων υγείας, στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να διασφαλίσει πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα κοινωνικών παροχών.
Είναι, κατά συνέπεια, προς το συμφέρον του ασφαλιστικού συστήματος και των Ελλήνων πολιτών να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε η ιδιωτική ασφάλιση υγείας να παραμείνει ένα προσιτό αγαθό για το ευρύ κοινό.