Ίσως ένα από τα καλύτερα Συνέδρια Μάνατζμεντ που οργανώνονται μια φορά το χρόνο στην Ελλάδα. Δυστυχώς, από την Ασφαλιστική Αγορά οι συμμετοχές CEO ήταν ελάχιστες. Διακρίναμε μόνον τρεις, τους G. Zorgno, CEO της Chartis, Θωμά Κωνσταντινίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης και Νότη Βαγιακάκο, της HDI Guerling. Άλλα Διευθυντικά Στελέχη της Αγοράς που το παρακολούθησαν, ήταν ο COO της Interamerican, John O’Dwyer, η Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου, Sales & Marketing Manager της Chartis, η Μαρία Δουράτσου, Financial Controller της HDI Guerling, η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Manager Liability και Χρήστος Χατζηιωάννου, Manager Property, ίδιας Εταιρείας. Από τους Διαμεσολαβούντες, ο μόνος που παρακολούθησε το Συνέδριο ήταν ο Παναγιώτης Λυσσαίος, ΓΔ της Marsh EΠΕ. Επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε στα Ηγετικά Στελέχη της Αγοράς το Μήνυμα του συγγραφέα του βιβλίου, The Learning Organization, Peter Senge, που έλεγε πολύ απλά και κάθετα: “O Μάνατζερ που δεν θα κατορθώσει να ‘Φυτεύσει’ μέσα στις Λειτουργικές Διαδικασίες της Επιχείρησής του, τη Διά Βίου Επιμόρφωση, θα μείνει πίσω χωρίς να το καταλάβει”, είναι πολύ επίκαιρο. Παρόμοια Συνέδρια αυτού του Επιπέδου, όχι μόνον διευρύνουν τις Γνώσεις και τις Πρακτικές της πιο Δύσκολης Δουλειάς στον Κόσμο, αλλά Βελτιώνουν σημαντικά τη Συμπεριφορά των Μάνατζερ η οποία απειλείται καθημερινά από τη φυσιολογική ‘Επαρση” που είναι κολλημένη σαν βδέλλα στη Δύναμη που περιλαμβάνει η Διοίκηση και η οποία επηρεάζει αρνητικά τη λήψη αποφάσεων και η οποία συχνά-πυκνά κοστίζει και μερικές φορές κοστίζει… ακριβά!
Σημειώστε μερικά μηνύματα που πέρασαν στο Συνέδριο, ιδίως αυτά που συγχαίουν πάντα τα Διευθυντικά Στελέχη. Τις βασικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ηγεσίας και της Διοίκησης.
Ένας Ηγέτης δεν διοικεί απλώς. Ένας ηγέτης αφυπνίζει δυνάμεις που ληθαργούν! Η αξία του δεν είναι ότι οδηγεί. Είναι ότι αρπάζει τις ευκαιρίες, ότι καταλαβαίνει τον καιρό. Ο Ηγέτης χρειάζεται λοιπόν μια “Ευκαιρία”. Και αυτή, πολύ συχνά, πηγάζει από μια “Κρίση”. Υπό αυτή την έννοια οι “Κρίσεις” μπορούν να γίνουν Αντικείμενο “Μελέτης και Ανάλυσης” πολλών στοιχείων της Αγοράς και να καταλήξουν σε Δεδομένα “Ανάταξης”!
Αυτά τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές στο 22 Συνέδριο Ηγεσίας που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Παρασκευή, 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στο Grand Resort Lagonissi με θέμα: «Riders on the Storm: Ηγέτες πέρα και πάνω από τα δύσκολα».
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι, για να αντιμετωπιστεί μια “Σοβαρή Κρίση”, όπως αυτή που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Δύση, απαιτούνται Νέες Εύκαμπτες Στρατηγικές που να περιλαμβάνουν το στοιχείο της Γρήγορης Αναπροσαρμογής και πιο συχνής Συνεργασίας μεταξύ των Στελεχών. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από τις Κυβερνήσεις και τις Επιχειρήσεις για να ανατραπεί η εικόνα Μοιρολατρίας που επικρατεί στη χώρα. Απαιτείται απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αποκρατικοποιήσεις και χαμηλή, σταθερή φορολογία. Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επιδιώξουν την ανάπτυξη στο εξωτερικό προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα που θα πείσουν τους επενδυτές.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην οικονομική κρίση και τον ρόλο του Ηγέτη, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στο πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης.
Κεντρικοί ομιλητές από το εξωτερικό ήταν ο καθηγητής του University of Michigan School of Business Robert E. Quinn, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Kemal Dervis, (ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας τη δύσκολη περίοδο 2001-2002 έβγαλε την οικονομία της χώρας από την κρίση) και ο Δρ. Nick Baylis, εμπνευσμένος ψυχολόγος και λέκτορας στο University of Cambridge.
Ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Βασίλης Ράπανος, ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος, ο Καθηγητής & Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου EUROBANK EFG Γκίκας Χαρδούβελης, ο Ιδρυτής & Πρόεδρος της COCO-MAT Παύλος Ευμορφίδης, ο Πρόεδρος της UPSTREAM Μάρκος Βερέμης και ο Γενικός Διευθυντής και μέλος ΔΣ της KLEEMANN Κωνσταντίνος Koυκούντζος, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία και μίλησαν για την ηγεσία σε δύσκολους καιρούς.
Για την αυτογνωσία ως προϋπόθεση θετικής αλλαγής μίλησε ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ενώ ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, εμπνευστής του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα» και του www.disabled.gr, ο συνιδρυτής των Atenistas, Δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος και ο θεολόγος και διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας στις φυλακές της Θήβας Κλήμης Πυρουνάκης μοιράστηκαν εμπειρίες τους για το πώς οι αντιξοότητες της ζωής μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας της ΕΑΣΕ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Δήμου και ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ Μιχάλης Παγίδας, ο οποίος αναφερόμενος στις προκλήσεις της ηγεσίας σε καιρό κρίσης είπε χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες δεν αρκούνται να διαπιστώνουν τα συμπτώματα ή να αναζητούν τα αίτια της κρίσης, αλλά είναι επιφορτισμένοι με κάτι πολύ σημαντικότερο –να σχεδιάζουν και να υλοποιούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση».
Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, ενώ τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τώρα –περισσότερο από άλλοτε– χρειαζόμαστε ηγέτες, όχι απλώς διεκπεραιωτές. Όχι απλώς φορείς εξουσίας που απαιτούν αλλαγές δίχως οι ίδιοι να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Ηγέτες που δεν σύρονται από τις εξελίξεις, αλλά τολμούν να δημιουργούν τις εξελίξεις».
Η ΕΑΣΕ ιδρύθηκε το 1986 και αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, επαγγελματίες μάνατζερ, οι οποίοι διοικούν εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 150.000 εργαζομένους και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών πάνω από €50 δισ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Ως φορέας κοινωνικού διαλόγου και πυρήνας επικοινωνίας των μελών της η ΕΑΣΕ έχει ως σκοπό της τη βελτίωση του ανώτατου μάνατζμεντ, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μερικά Μηνήματα των Ομιλητών:
Robert E. Quinn: Χρησιμοποιώντας πλήθος παραδειγμάτων, ο Καθηγητής στο University of Michigan School of Business Robert E. Quinn περιέγραψε την ψυχολογία της κρίσης και πώς ο ηγέτης μπορεί να δώσει σχέδιο και προοπτική στους συνεργάτες του. Η αυθεντικότητα, η ειλικρίνεια και η αυτογνωσία βοηθούν τον ηγέτη να αναδειχτεί στα δύσκολα, υποστήριξε ο Robert Quinn, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη, όσο και αναπόφευκτη, «εσωτερική κατάδυση» του ηγέτη στον βαθύτερο εαυτό του προκειμένου να καταστεί θετική δύναμη αλλαγής. «Για να επηρεάσει ένας ηγέτης θετικά τους συνεργάτες του, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δώσει ‘αεροδυναμική ώθηση’ στον ίδιο τον εαυτό του», σημείωσε. Τον καθηγητή προλόγισε η Μαρία Δήμου, Γενική Γραμματέας ΔΣ ΕΑΣΕ.
Πάνελ με θέμα «Ηγεσία σε δύσκολους καιρούς»:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ των τριών Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι περιέγραψαν προσωπικές εμπειρίες και ανέδειξαν, με τη συμβολή του καθηγητή Quinn, στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης.
Μάρκος Βερέμης: Ο Πρόεδρος της UPSTREAM μίλησε για το πώς μια εταιρεία μπορεί να προσαρμοσθεί στην κρίση στρατηγικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κρίση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και για να συνεχίσει επιτυχώς μια εταιρεία την πορεία της, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, πρέπει διαρκώς να καινοτομεί. Όταν το 2006 η UPSTREAM είδε τα κέρδη της να μειώνονται, σημείωσε ο κ. Βερέμης, αποφάσισε να προσανατολιστεί 100% στις εξαγωγές, να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη καινοτομιών και νέων προϊόντων, να εστιάσει σε συγκεκριμένα business lines και να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης.
Κωνσταντίνος Κουκούντζος: Το μέλος ΔΣ & Γενικός Διευθυντής της KLEEMANΝ, μοιράστηκε με τους συνέδρους τη στρατηγική της εταιρείας εν μέσω κρίσης, η οποία στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: α) ανάπτυξη, β) ποιότητα, γ) οικονομία και δ) εξυπηρέτηση. «Κάθε φορά που έχουμε προβλήματα, ξανασκεφτόμαστε αυτό που κάνουμε προσπαθώντας να αλλάξουμε τις συνήθειές μας», υπογράμμισε ο κ. Κουκούντζος προσθέτοντας πως η KLEEMANN συγκρότησε ειδικές ομάδες οι οποίες δούλεψαν σε κάθε έναν από τους στρατηγικούς άξονες χωριστά, επένδυσε στην ανάπτυξη στο εξωτερικό, έδωσε έμφαση στο να εμφυσήσει κοινή προοπτική στους ανθρώπους της, καινοτόμησε στο design και ακολούθησε μια συνετή οικονομική πολιτική.
Παύλος Ευμορφίδης: «Η κρίση είναι καλοδεχούμενη, γιατί αλλάζει συνήθειες», υποστήριξε ο Ιδρυτής & Πρόεδρος της COCO-MAT. Σύμφωνα με τον κ. Ευμορφίδη, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν ξανά σε παραδοσιακές αξίες όπως η αυθεντικότητα, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αλλά και στην αναζήτηση της ευτυχίας μέσω της αυτογνωσίας και της οικογένειας. «Μια εταιρεία είναι μια βάρκα που σε πηγαίνει στην ευτυχία», είπε χαρακτηριστικά.
Kemal Dervis: Στην ομιλία του, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας τη δύσκολη περίοδο 2001-2002 έβγαλε την οικονομία της χώρας από την κρίση, ανέλυσε τα τέσσερα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν μια οικονομία στην έξοδο από την κρίση: α) ολιστική στρατηγική, η οποία να μπορεί να προσαρμόζεται διαρκώς, β) σαφές και απλό μήνυμα που να εξηγεί την πραγματικότητα, γ) ένας αγγελιοφόρος που να προσωποποιεί το μήνυμα, να ακούει όλες τις απόψεις και να εξηγεί το πρόγραμμα, δ) εθνική συνοχή και συνεργασία. Ο Kemal Dervis δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με στόχο την ευημερία και των δύο χωρών.
Πάνελ με θέμα: «Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία»
Στέφανος Μάνος: Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη δραστικής περικοπής των κρατικών δαπανών ώστε να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα πρέπει το κράτος να κόψει αμέσως κάθε δαπάνη που δεν είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του κράτους, κάθε δαπάνη που δεν καλύπτει ουσιώδεις κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Μάνος και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρατικών δαπανών θα πρέπει να συνοδεύεται από την κατοχύρωση της σταθερότητας των θεσμών, την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη χαμηλή και σταθερή φορολογία.
Γκίκας Χαρδούβελης: «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να κάνει στροφή προς την ποιότητα και τις εξαγωγές», υποστήριξε ο Καθηγητής & Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου EUROBANK EFG, μιλώντας στην ίδια ενότητα. O κ. Χαρδούβελης ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν στην ύφεση, αναφέρθηκε στην ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων και υπογράμμισε την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών. «Για να επανέλθουν οι επενδύσεις σε θετικό ρυθμό το 2012, χρειάζεται να σταθεροποιηθεί το οικονομικό κλίμα και να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα πείσουν τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ενότητα «View from the Top»: Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Προέδρου ΔΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Βασίλη Ράπανου, ο οποίος τόνισε ότι η προσέγγιση και η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να γίνει με τα μέσα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Υποστήριξε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα για να αποδώσουν χρειάζονται χρόνο, ενώ απαιτούνται οι κατάλληλοι θεσμοί που θα τα υλοποιήσουν. «Πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση, πολίτες και επιχειρήσεις, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ανατραπεί η εικόνα της μοιρολατρίας που επικρατεί στη χώρα», κατέληξε ο κ. Ράπανος.
Nick Baylis: Ο εμπνευσμένος ψυχολόγος και λέκτορας στο University of Cambridge, μιλώντας τη 2η ημέρα του Συνεδρίου περιέγραψε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ζει κανείς μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ενεργητική» ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην υπέρβαση των αρνητικών συναισθημάτων μέσω δραστηριοτήτων που μας γεμίζουν ενέργεια καθώς και στη σημασία που έχει το πάθος στην καθημερινή ζωή. «Πρέπει να αγαπάμε τη ζωή έξυπνα. Να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη με ένα υγιή και χρήσιμο τρόπο που να καλλιεργεί και να βαθαίνει τον δεσμό», είπε ο Δρ. Baylis.
Πάνελ με θέμα: «Οι αντιξοότητες ως καταλύτης δημιουργικής αλλαγής»
Νίκος Βουλγαρόπουλος: Ο εμπνευστής του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα» και του www.disabled.gr, περιέγραψε πώς, παρά το ατύχημα που είχε το 1983 (συνέπεια του οποίου έμεινε ανάπηρος) καταφέρνει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, δημιουργώντας κάτι θετικό. «Εκεί που αρχίζει η αναπηρία, τελειώνει η διαχείριση των κρίσεων. Η αναπηρία ακρωτηρίασε τα όνειρα και την καριέρα μου. Η αναπηρία είναι σαν την οικονομική κρίση. Το κόστος της ετερότητας είναι μεγάλο. Δεν γνωρίζω όμως καμιά αναπηρία ή ασθένεια που να μπορεί να σταματήσει το όνειρο. Πρέπει να αντιμετωπίσεις ό,τι έρχεται στον δρόμο σου», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι στη σημερινή «παραστρατημένη» πατρίδα, είναι λάθος να τα περιμένουμε όλα από το κράτος ως κακομαθημένα παιδιά. Αντιθέτως, όλοι μας «πρέπει να βοηθούμε το κράτος να καταλάβει τα αδιέξοδά του. Έχουμε όλοι προσωπική ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να φτιάξουμε την πατρίδα μας ανθρώπινη».
Δημήτρης Ρηγόπουλος: Για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους πολίτες και τη δύναμη της συλλογικότητας, μακριά από το στείρο μοτίβο του επιθετικού προς στο κράτος αστικού ακτιβισμού, μίλησε ο συνιδρυτής των Atenistas, δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος. Ο κ. Ρηγόπουλος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση της ομάδας εθελοντών οι οποίοι, βιώνοντας την αθλιότητα του κέντρου της Αθήνας, επιχειρούν να κάνουν μια δημιουργική πράξη: δίνοντας τον χρόνο, την ενέργεια και το πάθος τους σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για να κάνουν την πόλη καλύτερη. «Θέλω να καταθέσω την αμέριστη αισιοδοξία ότι η Ελληνική κρίση είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη γενιά μας να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.
Κλήμης Πυρουνάκης: Ο θεολόγος και διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας στις φυλακές της Θήβας, φώτισε το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά, αυτή της κλειστής κοινωνίας των φυλακών. Μίλησε για παραδείγματα μεταμόρφωσης ανθρώπων με όχημα τη γνώση και την αυτογνωσία. Αναφέρθηκε στη Σοφία και τη Μαρίνα που, από κρατούμενες των φυλακών, κατάφεραν με αυτεπίγνωση, τη βοήθεια του σχολείου και τη στήριξη των ειδικών να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που έφερε στον δρόμο τους η ζωή. Και οι δύο είναι φοιτήτριες πλέον σε ΤΕΙ και ΑΕΙ αντίστοιχα. «Γυρίσαμε το βλέμμα μέσα μας [στον εαυτό μας] και ξεχάσαμε να κοιτάμε τους άλλους. Ξεχάσαμε την έννοια της αδελφότητας. Όταν όμως συνωμοτούν πολλοί, οι αντιξοότητες γίνονται καταλύτης δημιουργικής αλλαγής», κατέληξε.
Ομιλία Στέλιου Ράμφου με θέμα: «Η αυτογνωσία ως προϋπόθεση θετικής αλλαγής»
«Ένας Ηγέτης δεν διοικεί απλώς. Ένας ηγέτης αφυπνίζει δυνάμεις που ληθαργούν, που σέρνονται ή που εκτονώνονται άσκοπα. Χρειάζεται όμως μια ευκαιρία ο Ηγέτης. […] Η αξία του Ηγέτη δεν είναι ότι οδηγεί. Είναι ότι αρπάζει τις ευκαιρίες, ότι καταλαβαίνει τον καιρό. Του χρειάζεται λοιπόν μια ευκαιρία και αυτή, πολύ συχνά, είναι μια κρίση. Υπό αυτή την έννοια οι κρίσεις μπορεί να είναι σημεία ανάταξης στην ιστορία ενός ανθρώπου ή ενός συνόλου», τόνισε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και πρόσθεσε: «Ο Ηγέτης, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του εαυτού του και του περιβάλλοντός του, μπορεί να αρθρώνει και να δημιουργεί κοινούς σκοπούς και να πετυχαίνει να δίνει ταυτότητα στην ομάδα. Από τη στιγμή που δίνονται σκοποί, η ομάδα έχει αποστολή. […] Το μυστικό στον αρχηγό είναι ότι πρώτα νικάει και μετά πολεμάει. […] Σε περιπτώσεις κρίσεων και βαρύτατων ασθενειών, η σωτηρία έρχεται από τις κρυφές αντιστάσεις του οργανισμού. Ποτέ από το γνωστό δεν έρχεται η αλλαγή. Πάντα από το άγνωστο. […] Όλοι μπορούμε να γίνουμε παράγοντες προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής».
Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Ομάδα της ΕΑΣΕ. Είμαστε σίγουροι ότι το Συνέδριο της επόμενης χρονιάς θα είναι ακόμα καλύτερο.