Αν είσαι ένας από τους δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη που χρησιμοποιούν φακούς επαφής σταμάτα να τους πετάς στην τουαλέτα ή στον νιπτήρα σου.
Μπορεί το εύκαμπτο υλικό να σε ξεγελάει αλλά στην ουσία πρόκειται για πλαστικό το οποίο εν τέλει καταλήγει στο έδαφος, στη θάλασσα, στο στομάχι των ψαριών, των ζώων αλλά και τελικά στο δικό σου.
Ερευνητές από το Arizona State University στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι φακοί συμβάλλουν στην πλαστική ρύπανση καθώς όταν τους πετάμε στην αποχέτευση διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια πλαστικού και μπορούν να διαφύγουν από τα φίλτρα και να καταλήξουν στους ποταμούς, τις λίμνες και τους ωκεανούς. Μάλιστα υπολογίζεται ότι στην Αμερική μόνο κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 14 δις φακοί.
Οι φακοί επαφής είναι συχνά κατασκευασμένοι από κρυλικό γυαλί, σιλικόνη και φθοροπολυμερή που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ένα μαλακότερο πλαστικό υλικό. Επειδή αναδιπλώνονται διαφεύγουν από τα φίλτρα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Rolf Halden που ήταν επικεφαλής στην έρευνα “εάν οι γαιοσκώληκες καταναλώνουν στοιχεία από το έδαφος και τα πουλιά τρέφονται με αυτούς, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι το πλαστικό κάνει στη στεριά το ίδιο ταξίδι που κάνει και στους ωκεανούς και στο τέλος φτάνει στον άνθρωπο”.