Με τουλάχιστον 33.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να καταγράφονται στην πατρίδα μας ετησίως, κάθε λεπτό μετρά για να σωθούν οι ασθενείς και να αποφύγουν τον κίνδυνο αναπηρίας, ενώ μετά την θεραπεία απαιτείται εξειδικευμένη και μακροχρόνια αποκατάσταση.
της Αλεξίας Σβώλου
Παρότι στην πατρίδα μας έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της έγκαιρης αντιμετώπισης των εμφραγμάτων, στα εγκεφαλικά επεισόδια και στην αποκατάσταση των ασθενών υστερούμε και πρέπει να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.
Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αλλά την ίδια ώρα υστερεί τόσο στη αντιμετώπισή τους, όσο και στην αποκατάσταση των ασθενών.
Στην πατρίδα μας καταγράφονται περίπου 60.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως, αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Πληθυσμιακές μελέτες από την Ελλάδα δείχνουν ότι το 80% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και ότι 12 μήνες μετά το εγκεφαλικό, το 35% των ασθενών θα έχει αποβιώσει και το 31% θα έχει μόνιμη αναπηρία.
Παγκοσμίως, κάθε χρόνο 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Όπως αναφέρουν ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαδικόλιας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων Γεώργιος Τσιβγούλης, τα εγκεφαλικά… (διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)