Δυσοίωνες οι Προβλέψεις για το Πολιτικό και Οικονομικό μέλλον της Ελλάδας σε άρθρο που δημοσίευσε το έγκυρο «Economist» μετά την αναγγελία των πρόωρων εκλογών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ξένους Αναλυτές, οι εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν και πάλι τους πολίτες στις κάλπες. Στο άρθρο επισημαίνονται οι αρνητικές αντιδράσεις ορισμένων μελών της Ν.Δ. έναντι της απόφασης του Πρωθυπουργού, ενώ μεταφέρεται χαρακτηριστικά και δήλωση -ανώνυμου- βουλευτή που φέρεται να είπε: «Τι θα πω στους ψηφοφόρους μου; Ότι απλά παραδίδουμε την εξουσία;».
Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με μικρή αυτοδυναμία δύο εδρών στο Κοινοβούλιο, το κόμμα της Ν.Δ. «προσπαθούσε να διατηρηθεί στην εξουσία με αναξιοπρεπή τρόπο». Έπειτα από πεντέμισι χρόνια στην εξουσία ο κ. Καραμανλής φαίνεται κουρασμένος, λόγω σειράς σκανδάλων διαφθοράς, τα οποία φαίνεται να έχουν υπονομεύσει την εξουσία του…
Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, το δημοσίευμα επισημαίνει τις Προβλέψεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ και τις εκτιμήσεις για πτώση των Τουριστικών Εσόδων κατά 15-20% φέτος. «Η Παγκόσμια Ύφεση πλήττει την Ελληνική Ναυτιλία. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει το 6-7% του ΑΕΠ αυτό το έτος».
Στην όλη εικόνα δε λείπουν και οι αναφορές στις ταραχές που βιώσαμε τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες «οδήγησαν στην εμφάνιση νέων ακραίων ομάδων. Αυτή την εβδομάδα μια βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο προκάλεσε ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη άλλη βόμβα εξερράγη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι τελευταίες πυρκαγιές ενίσχυσαν την αίσθηση της διάλυσης. Οι Τοπικές Αρχές έσπευσαν να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση για ολιγωρία».
Το άρθρο καταλήγει ότι παρά τις ευνοϊκές Δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην καταφέρει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Οι νεότεροι ψηφοφόροι ενδεχομένως να προτιμήσουν τους Πράσινους (που κέρδισαν μια θέση στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου) ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις Εκλογές ενδεχομένως να αποδειχθεί βραχύβια. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα χρειαστούν και νέες εκλογές. Η Ελλάδα μπορεί να οδεύει σε περίοδο Οικονομικής Δυσπραγίας και Πολιτικής Αστάθειας».