Η πανδημική κρίση άνοιξε τον ασκό του αιόλου στις οικονομίες και τα εθνικά συστήματα υγείας.
της Βίκυς Γερασίμου
Η παγκόσμια κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις ενός lockdown στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την υπέρμετρη επιβάρυνση των υγειονομικών συστημάτων. Και τώρα που τα μέτρα έχουν αρθεί στις περισσότερες χώρες αλλά και εν όψει ενός δεύτερου κύματος διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακινείται το ζήτημα των συμπράξεων του κράτους με ιδιώτες όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει το διάλογο με τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα και με εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς. Η λύσεις που αναζητούνται αφορούν στις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των ανθρώπων και τη θωράκιση των οικονομιών.
Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της BIPAR, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President for an Economy that Works for People , δήλωσε πως “ξεκινάμε έναν διάλογο σήμερα, ενώνοντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα με ομάδες που εκπροσωπούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Μέσω αυτών των διαλόγων, θέλουμε να βρούμε πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εταιρείες και νοικοκυριά σε όλη την ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ρευστότητα και ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Ανυπομονώ για αυτές τις συζητήσεις”.
Στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΕ θα διερευνηθεί πώς η ασφαλιστική και η τραπεζική αγορά θα μπορέσει να συμβάλλει μελλοντικά στη διαχείριση πανδημιών, ακολουθώντας ένα κοινό μοντέλο και όχι μεμονωμένες πολιτικές, ενώ θα συζητηθούν και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα.