Αντιπροσωπεία του ΕΕΑ και εκπροσώπων της Διαμεσολάβησης και των Ελευθέρων Επαγγελματιών, είχαν συνάντηση στις 28 Απριλίου 2016, με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Θέμα της συνάντησης ήταν τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και τα οποία πλήττουν καίρια τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, τους μικρομεσαίους Επιχειρηματίες και τους Ελευθέρους Επαγγελματίες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Γ. Γραμματέας της ΕΑΔΕ, κ. Παναγιώτης Λελεδάκης, και ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΕΑ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών και Φορολογικών Αναλύσεων, κ. Παναγιώτης Παντελής.
Η ΕΑΔΕ στην προσπάθειά της να επιτύχει ελάφρυνση των εξωφρενικών οικονομικών επιπτώσεων που φέρνει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, αποφάσισε να υποβάλει στον κ. Αλεξιάδη το αίτημα για παροχή του αφορολογήτου των μισθωτών και στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, στηριζόμενη στο γεγονός της δήλωσης των εισοδημάτων τους με εκκαθαρίσεις των Εταιρειών και άρα φορολόγησης τους κατά 100% αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια αφορολόγητο, στην περίπτωση δε που αυτό θα ίσχυε, θα επέφερε μείωση φόρου εισοδήματος έως 2.000 ευρώ περίπου ετησίως, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Η ΕΑΔΕ έθεσε επίσης το ζήτημα της προαιρετικής παρακράτησης του 20% του εισοδήματος μηνιαίως, ως φόρου εισοδήματος, όπως αυτό ίσχυε για μερίδα Διαμεσολαβητών κατά το παρελθόν, και είχε ως αποτέλεσμα την απαλλαγή από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε επιπλέον το θέμα της ασυνέπειας του Υπουργείου στην υλοποίηση της απόφασης για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων και τις επιπτώσεις που επέρχονται τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στα κρατικά έσοδα.
Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης για το δίκαιο των αιτημάτων, και υπήρξε σαφής δέσμευση του Υπουργού για τη μελέτη και επίλυση των ζητημάτων.
Στο θέμα των ανασφάλιστων τόνισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη μη υλοποίηση της απόφασης από την ΓΓΠΣ.
Η ΕΑΔΕ δηλώνει για άλλη μία φορά ότι θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να αναζητά διέξοδο από τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει το υπό ψήφιση ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο στο χώρο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ε.Ε.Α.
Τα 15 θέματα που ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. έθεσε στον Υπουργό ήταν τα εξής:
- Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους οφειλέτες και απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές
- Σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το taxis
- Μη εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για τις πολύ μικρές , μικρές και μεσαίες οντότητες και παράταση της εφαρμογής από το 2017 για τις υπόλοιπες οντότητες
- Το αφορολόγητο των μισθωτών – συνταξιούχων να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες
- Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για την απασχόληση προσωπικού με σχέσεις εξηρτημένης εργασίας
- Μείωση των προστίμων των 250€ και των 500€ στη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και κατάργηση του διπλασιασμού και του τετραπλασιασμού των ανωτέρω προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας
- Απεμπλοκή της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από την υποβολή φορολογικής δήλωσης (π.χ. νέοι φορολογούμενοι, νέες εταιρείες κ.λπ.)
- Τα ποσά υπερείσπραξης και τα ποσά επιστροφών να τακτοποιούνται από το φορολογούμενο μέσω taxis
- Παράταση των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4337 / 2015 ( αφορά πλαστά και εικονικά) τόσο του αρχικού χρόνου των 90 ημερών, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση)
- Οι εκπρόθεσμες διακοπές φυσικών ή νομικών προσώπων να βασίζονται στο πραγματικό γεγονός
- Αδήλωτα κεφάλαια. Ποιοι είναι οι συντελεστές και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση
- Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές
- Ο φόρος των μερισμάτων να παραμείνει στο 10%
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
- Εφαρμογή της απόφασης ΔΕΑΦ Α’ 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΑΔΕ
Στο υπόμνημα που κατάθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Δ. Γαβαλάκης αναφέρονται τα εξής;
«Ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ο οποίος αριθμεί περί τους 10.000 Επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, αποτελείται από τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες, Μεσίτες Ασφαλίσεων και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων, και είναι ο κλάδος που, αποτελούμενος κυρίως από Ατομικές Επιχειρήσεις ή Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε., έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να δηλώνει το 100% των εισοδημάτων του, μιας και τα έσοδα πιστοποιούνται από βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.
Ο κλάδος μας έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα με τις φορολογικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, τόσο λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών του τέλους εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, όσο και από την κατάργηση του αφορολόγητου, πράξη που ήταν απολύτως άδικη για τον κλάδο μας, μιας και πλέον φορολογούμαστε από το 1ο ευρώ στο 100% των εισοδημάτων μας.
Η σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα έρθει να εξοντώσει πλήρως τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές μιας και θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί των καθαρών κερδών και με το δεδομένο ότι δηλώνεται το 100% του εισοδήματός μας. Επισημαίνουμε ότι αμειβόμαστε με βεβαιώσεις καταβολής προμηθειών από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις με προσυμφωνημένα ποσοστά στις συμβάσεις μας και κατά συνέπεια λειτουργούμε σαν μισθωτοί ενώ αντιμετωπιζόμαστε φορολογικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες
Ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ειδικά για τον κλάδο μας να επανέλθει το αφορολόγητο ποσό, όπως ισχύει και στους μισθωτούς, και τούτο ως ελάχιστη σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή μας».