Οι επιπτώσεις όσων δυσμενών συμβαίνουν, από τον Φεβρουάριο του έτους 2022 έως και σήμερα, στο «μέτωπο» Ρωσίας-Ουκρανίας, επηρεάζουν δραστικά την ισορροπία του αγροτικού τομέα της διεθνούς οικονομίας και προσθέτουν απειλές και φόβους παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Μάλιστα, είναι ορατοί οι κίνδυνοι περαιτέρω ελλείψεων και αυξήσεων στις τιμές αγροτικών προϊόντων, εξαγώγιμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.
Σε επίρρωση των ανωτέρω, αλλά και πλέον αυτών, οι αγροτικές ασφαλίσεις, συμπεριλαμβάνουσες και τις ασφαλίσεις ζωικού κεφαλαίου, εμφανίζουν ακόμη πιο ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ τα προϊόντα του, ανέκαθεν και ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και προσφέρουν έτσι ένα από τα πιο καλά «διαβατήρια» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Όμως, την ίδια στιγμή, τα αγροτικά προϊόντα είναι στο σύνολό τους ευάλωτα σε καιρικά φαινόμενα και κινδύνους φυσικών καταστροφών, άρα οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και οι διανομείς τους έχουν πολλούς και ισχυρούς λόγους να ασφαλίσουν τις εκμεταλλεύσεις και τις δραστηριότητές τους έναντι των κινδύνων αυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών ανακοινώνει το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγροτικών Ασφαλίσεων, προς όφελος της ασφαλιστικής τεχνογνωσίας των ενδιαφερομένων συναδέλφων μας, διοικητικών στελεχών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της αγοράς μας. Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον σύγχρονης ψηφιακής εκπαίδευσης, webinar και σε περιβάλλον φυσικής τάξης, κατά την επιλογή των σπουδαστών του.
Σημειώνεται το υψηλό ενδιαφέρον του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ο τομέας των αγροτικών ασφαλίσεων αναμένεται να ευρεθεί ακόμη υψηλότερα στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων της αγοράς μας, αλλά και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς η θέση του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία ενισχύεται, ο ευαίσθητος ρόλος του στη διατροφική αλυσίδα κατοχυρώνεται, οι τεχνολογίες του εκσυγχρονίζονται διαρκώς και το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει διευκολύνει πολύ την ανάπτυξη ασφαλιστικών πρωτοβουλιών, άρα και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών.
Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγροτικών Ασφαλίσεων, διάρκειας οκτώ (8) εκπαιδευτικών ωρών
αναπτύσσει τους προαναφερόμενους κινδύνους σε βάθος, αναλύει τις επιπτώσεις τους στην παραγωγή,
στο εισόδημα και στην περιουσία των απασχολουμένων, παρουσιάζει τη δομή και το περιεχόμενο των
αγροτικών ασφαλιστικών προϊόντων και προτείνει τρόπους σωστής και πειστικής προσέγγισης των
δυνητικών πελατών αγροτικών ασφαλίσεων, υψηλού ενδιαφέροντος.
Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου έχουν ως εξής:
Ο Πρωτογενής Τομέας και οι Συνιστώσες του
Είδη Κινδύνων
Εργαλεία Διαχείρισης Κινδύνων
- Ασφάλιση και Αντασφάλιση
- Συστήματα Αγροτικής Ασφάλισης
- Ορισμοί και Έννοιες – Καταστροφή, Κρίση, Συμφορά
- Πλεονεκτήματα της Αγροτικής Ασφάλισης
- Λειτουργία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
- Θεμελιώδη Μεγέθη της Ελληνικής Γεωργίας
- Συμβολαιακή Γεωργία
- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας
- Η Οργάνωση της Αλυσίδας Τροφίμων στη Γεωργία
- Χαρακτηριστικά των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
- Αγροτική Ασφάλιση στην Ελλάδα
- Ο Ρόλος του Δημόσιου Τομέα και Ακάλυπτες Περιοχές
- Αντικείμενα Ασφάλισης
- Φυτική Παραγωγή
- Ζωικό Κεφάλαιο
- Υδατοκαλλιέργειες
- Ασφαλιστικοί Κίνδυνοι
Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023. Το σεμινάριο θα γίνει σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, κατά την επιλογή σας Δευτέρα και Τετάρτη, 11 και 13 Σεπτεμβρίου 2023, 16:00 – 19:20