Ο «κόσμος» των Επιχειρήσεων, μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, εμπορικού ή βιομηχανικού χαρακτήρα, εισαγωγικού ή εξαγωγικού προσανατολισμού, αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα, που η διέξοδός τους είναι ασφαλιστικού ενδιαφέροντος.
Πλευρές αυτών των προβλημάτων μπορεί να είναι τυπικές και συνήθεις, και να αφορούν σε παραδοσιακές μορφές ασφάλισης, ενώ μπορεί να είναι εξαιρετικά καινοτομικές, όταν αφορούν σε ειδικότερες διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης των εργασιών των σύγχρονων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις της Χώρας μας αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξαιτίας της προηγούμενης πολυετούς οικονομικής κρίσης αλλά και της νέας υγειονομικής, καθώς και των επιπτώσεών τους στις δραστηριότητες και τις λειτουργίες τους. Πλέον αυτών, οι αβεβαιότητες στη διεθνή αγορά ενέργειας και η ακρίβεια προσθέτουν σημαντικές δυσκολίες στην εύρυθμη χρηματοδοτική τους ροή. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν και τις επιδράσεις ενός συνεχώς εντεινόμενου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, μεταξύ των άλλων και λόγω των επιδράσεων της παγκοσμιοποίησης.
Παρά τις επιβληθείσες προσαρμογές, είτε εκ των πραγμάτων, είτε εκ των δικών τους διοικητικών αποφάσεων και επιλογών, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες, πρωτίστως στο επίπεδο της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων και λειτουργιών τους. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σημαντικό μέρος του ενεργητικού των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενο έως και 40% αυτού, αποτελείται από «εισπρακτέους λογαριασμούς» που, στην πραγματικότητα, αφορούν τις ανεκπλήρωτες οφειλές προς αυτές. Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση αυξάνει τις επισφάλειες των επιχειρήσεων και καθιστά την χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες ακόμη περισσότερο δυσχερή και αβέβαιη.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η ασφαλιστική τεχνική και η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες έως και απαραίτητες στις επιχειρήσεις, αφού τις βοηθούν ουσιαστικά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές, δια μέσου αποτελεσματικών και καινοτομικών ασφαλιστικών «εργαλείων», όπως είναι τα «εργαλεία» των Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων. Οι Ασφαλίσεις Πιστώσεων και Εγγυήσεων αποτελούν αξιοπρόσεκτο «δίχτυ» ασφαλείας των επιχειρήσεων, αφού εξασφαλίζουν την είσπραξη των οφειλομένων ποσών και, επομένως, διευκολύνουν τη χρηματοδοτική τους ικανότητα και την αναπτυξιακή τους προοπτική.
Έτσι, στην πραγματικότητα, οι Ασφαλίσεις Πιστώσεων και Εγγυήσεων αποτελούν ουσιαστικό και αναγκαίο αναπτυξιακό συντελεστή των σύγχρονων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, του προϊοντικού αντικειμένου τους ή του προσανατολισμού τους, εγχώριου ή διεθνούς, εισαγωγικού ή εξαγωγικού. Μάλιστα, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν την κατάλληλη αναπτυξιακή εμπορική πολιτική, παρά τις δυσκολίες των καιρών, του εξαιρετικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και των παρενεργειών της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Υπό αυτήν την έννοια, οι Ασφαλίσεις Πιστώσεων και Εγγυήσεων, είναι καλό να ευρίσκονται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον των Ασφαλιστικών Εταιρειών, των Εταιρειών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και των Τραπεζών, των Διοικητικών Στελεχών τους και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αφού εμφανέστατα αποτελούν σημαντικό «μοχλό» περαιτέρω ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της ασφαλιστικής αγοράς μας, αλλά και των εργασιών και της προόδου των ασφαλιζόμενων επιχειρήσεων.
Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων, διάρκειας οκτώ (8)
εκπαιδευτικών ωρών, αναλύει εύληπτα και σε βάθος τα προαναφερόμενα θέματα και προτείνει
κατάλληλες ασφαλιστικές λύσεις, προς όφελος των ασφαλιζόμενων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ακόλουθων θεματικών ενοτήτων του:
α. Η Ένταση και η Έκταση του Χρηματοδοτικού Προβλήματος των Επιχειρήσεων
β. Οι Παρενέργειες του Προβλήματος των Ανείσπρακτων Οφειλών στην Ανάπτυξη των
Επιχειρήσεων
γ. Οι Λύσεις των Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων
δ. Βασικές Έννοιες Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων
ε. Συνήθεις Τρόποι Διακανονισμού Πληρωμών
στ. Βασικές Κατηγορίες Πιστώσεων και Εγγυήσεων
ζ. Προσέγγιση και Ανάλυση του Πιστωτικού Κινδύνου
η. Πιστωτικό Όριο και Βασικοί Χρηματοοικονομικοί Δείκτες
θ. Μέθοδοι Κατανομής και Διαχείρισης του Κινδύνου
ι. Γενικές Αρχές
– Εφαρμογές των Συμβολαίων
– Κύρια Χαρακτηριστικά
– Καλυπτόμενοι Κίνδυνοι
– Εξαιρέσεις
– Βασικοί Τύποι Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων
– Ανάλυση Ερωτηματολογίου
ια. Μέθοδοι τιμολόγησης (επί κύκλου εργασιών και επί μηνιαίων υπολοίπων)
ιβ. Ζημίες και διαχείριση
ιγ. Ασφάλιση πιστώσεων και Factoring
ιδ. Ανάλυση τύπων και χρήσης εγγυητικών επιστολών
ιε. Πρακτικά παραδείγματα, Ανάλυση Περιπτώσεων και Ασκήσεις
ιστ. Επιχειρηματολογία Ανάπτυξης Πωλήσεων Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων
Πέραν της θεωρητικής προσέγγισης των Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων, που είναι αναγκαία προκειμένου να ορισθούν τα ασφαλιστικά αντικείμενα, οι κίνδυνοι, η ασφαλιστική τεχνική και τα πρωτόκολλα διαδικασιών, έμφαση θα δοθεί σε επιλεγμένα case studies και στην παρουσίαση της εκσυγκροτημένης εμπειρίας Ασφαλίσεων Πιστώσεων και Εγγυήσεων, ώστε το εκπαιδευτικό κοινό να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται άριστα και κατά τρόπον αξιοποιήσιμο, το συνολικό πλαίσιο αυτών των ασφαλίσεων και των σημαντικών δυνατοτήτων πωλήσεών τους.