Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σύγχρονης Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Ελεγκτικής Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Εργασιών, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται διεξοδικά, κατά τρόπο εύληπτο και συστηματικό, σημαντικά και εξειδικευμένα θέματα «ζέοντος» ενδιαφέροντος του ευρύτερου Οικονομικού Τομέως των ασφαλιστικών μας επιχειρήσεων και, βεβαίως, των οικονομικών στελεχών τους.
Ενώ το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ως εκ του τίτλου και του περιεχομένου του, φαίνεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρει στελέχη των διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των επιχειρήσεων της αγοράς μας, στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον του εκτείνεται στο σύνολο των στελεχών της αγοράς μας, αφού προσφέρει άριστες δυνατότητες αντίληψης του οικονομικού λογισμού των ασφαλιστικών συναλλαγών, προς όφελος της απόδοσης της εργασίας τους και υπέρ των προοπτικών περαιτέρω εξέλιξής τους.
Σε αυτήν την έννοια, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε στελέχη των Λογιστηρίων των σύγχρονων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και όλων των Τομέων αυτών (ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, των Τομέων Budgeting, Controlling, Προμηθειών, κ.ο.κ.), καθώς και σε στελέχη του Τομέως Εσωτερικού Ελέγχου, Internal Audit των επιχειρήσεων της αγοράς μας. Ταυτοχρόνως, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενδιαφέρει στελέχη που εμμέσως σχετίζονται με την οικονομική λειτουργία των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, όπως, επί παραδείγματι, στελέχη του Αναλογιστικού Τομέως και των τομέων Compliance and Risk Management των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Το εν λόγω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, διάρκειας σαράντα (40) εκπαιδευτικών ωρών, οδηγεί τους αποφοίτους του στην έγκριτη και ευρείας αναγνωρισιμότητας πιστοποίηση EIAS CERTIFIED SPECIALIST in INSURANCE FINANCIAL ACCOUNTING, AUDIT AND CONTROL MANAGEMENT.
Αναλυτικά, η θεματολογία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έχει ως εξής:
α. Λογιστική Ασφαλιστικών Συναλλαγών
Πλαίσιο κατανόησης των Ασφαλιστικών Συναλλαγών
Ανάπτυξη Λογαριασμών Απεικόνισης των Ασφαλιστικών Συναλλαγών
Λογιστικό Περιβάλλον εγγραφών παραγωγής, προμηθειών, αντασφαλίσεων, αποζημιώσεων και ασφαλιστικών προβλέψεων
Ανάλυση Οικονομικών Καταστάσεων
β. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Εξειδίκευσή τους στην Ασφαλιστική Επιχείρηση
Παρουσίαση των λογιστικών και πληροφοριακών Διεθνών (Προτύπων) Χρηματοοικονομικής Αναφοράς
Κανόνες αναγνώρισης και αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων
(πάγια, επενδυτικά ακίνητα, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ….)
Διάταξη υποχρεώσεων, εσόδων και εξόδων
Πρότυπα παροχής Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης
Ανάλυση Κινδύνων
γ. Φορολογική Διοίκηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων
Άμεσοι και έμμεσοι φόροι
Φορολογητέο αποτέλεσμα
Φορολογική Δήλωση Εισοδήματος Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων
δ. Ελεγκτική Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων
Έννοια, αντικείμενο και αρχές της Ελεγκτικής των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων
Διάκριση Ελέγχων
Ελεγκτικές Διαδικασίες
(έλεγχοι κύριων λογαριασμών, επενδύσεων και τεχνικών αποθεμάτων, …..)
Παράδειγμα Ελέγχου Εκκρεμών Ζημιών
ε. Ειδικά Θέματα
Κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης και επιδράσεις τους στη Λογιστική και την Ελεγκτική των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων
Αποτιμήσεις Επιχειρήσεων
Due diligence
Προετοιμασία συγχωνεύσεων και εξαγορών
Τα προαναφερόμενα θέματα αναπτύσσονται ενδελεχώς και αναλύονται στο πλαίσιο του μαθησιακού μοντέλου που ακολουθεί.
Μαθησιακό μοντέλο
Πέραν της θεωρητικής και τυπολογικής προσέγγισης των παραμέτρων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Ελεγκτικής Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Εργασιών, έμφαση θα δοθεί σε επιλεγμένα case studies και στην παρουσίαση της συγκροτημένης εμπειρίας, ώστε το εκπαιδευτικό κοινό να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται άριστα και κατά τρόπον αξιοποιήσιμο, το συνολικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του εν λόγω τομέως ενδιαφέροντος.
Σε ποιους απευθύνεται
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) Στελέχη Ασφαλιστικών Εταιρειών και Εταιρειών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που επιθυμούν να αποκτήσουν συγκροτημένη αντίληψη του οικονομικού λογισμού των ασφαλιστικών συναλλαγών, προς όφελος της απόδοσης της εργασίας τους, αλλά και προς τον σκοπό διεύρυνσης των προοπτικών εργασιακής εξέλιξής τους.
β) Ειδικότερα, στελέχη του Οικονομικού Τομέως των Ασφαλιστικών Εταιρειών και Εταιρειών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν περαιτέρω την τεχνογνωσία τους επί θεμάτων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Ελεγκτικής Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Εργασιών και να εξειδικευθούν ακόμη πιο πολύ στις διαστάσεις οικονομικής διοίκησης της σύγχρονης ασφαλιστικής επιχείρησης.
γ) Στελέχη Αναλογιστικών Τομέων, Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Τομέων Risk Management και Διευθύνσεων Εσωτερικού Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, καθώς η άσκηση των πρώτιστων καθηκόντων τους ενισχύεται από την τεχνογνωσία που παρέχει το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα.
δ) Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, Επικεφαλής πρακτορειακών και μεσιτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς το έργο διοίκησης των επιχειρήσεών τους ενισχύεται, ομοίως, από την τεχνογνωσία που παρέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
ε) Λογιστές και Οικονομικούς Ελεγκτές, ενδιαφερομένους να εξειδικευθούν στο οικονομικό περιβάλλον της σύγχρονης ασφαλιστικής επιχείρησης.