Στους βασικούς κινδύνους της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τομέα αναφέρεται σε εκθεσή της η EIOPA.
Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη παραμένει υψηλή.
Η ευρωπαϊκή οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2020, αλλά το κλίμα επιδεινώθηκε και πάλι προς το τέλος του έτους, αντικατοπτρίζοντας τον νέο γύρο lockdown.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την αυξημένη ζήτηση μόλις λήξουν τα μέτρα περιορισμού. Η άμεση υλοποίηση του εμβολιασμού και η εξέλιξη του ιού παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη θετική εξέλιξη στην οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση καθόλη τη διάρκεια του 2020 τα ακαθάριστα ασφάλιστρα μειώθηκαν στον κλάδο ζωής, ενώ αυξήθηκαν στους κλάδους εκτός ζωής. Η επενδυτική κερδοφορία επιδεινώθηκε κυρίως λόγω των αρνητικών εξελίξεων των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης με μείωση των ακαθάριστων γραπτών ασφαλίστρων στη ζωή και επιδείνωση της κερδοφορίας για επιχειρήσεις εκτός ζωής. Οι κεφαλαιακές θέσεις των αντασφαλιστών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά έπειτα εν μέρει
ανέκαμψαν στο τέλος του έτους.
Κοιτώντας μπροστά, η υψηλότερη αναμενόμενη συχνότητα και η σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών σε συνδυασμό με μια πιθανή μείωση της αντασφαλιστικής κάλυψης, με στόχο τη μείωση πιθανών άγνωστων ζημιών που προκύπτουν από την πανδημία, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ, επηρεάζοντας τελικά και το ασφαλιστικό χάσμα.
Μετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αναφοράς για τα IORPs, όπου οι απαιτήσεις πληροφόρησης ευθυγραμμίζονται με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα αναφοράς, η EIOPA είναιπλέον σε θέση να βελτιώσει την εκτίμησή της σχετικά με τα ανοίγματα και την οικονομική κατάσταση του τομέα αυτού στην Ευρώπη.
Παρά τη σημαντική μείωση και ανάκαμψη των αγοραίων αξιών των περιουσιακών στοιχείων το 2020, οι δείκτες κάλυψης καθορισμένων παροχών των IORPs παρέμειναν σταθεροί στο 100% περίπου το 2020. Υπάρχει σταθεροποιητική επίδραση της αντασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες των επενδύσεων των IORPs που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό είναι εμφανές σε χώρες όπου η αντασφάλιση χρησιμοποιείται σε σημαντικό βαθμό.
Αναφορικά με τον κλιματικό κίνδυνο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένει ένα από τα κεντρικά σημεία για τον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κλάδο.
Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να ασκούν σημαντική πίεση στους ασφαλιστές εκτός ζωής και η πίεση αυτή αναμένεται να γίνει πιο συχνή και σοβαρή.