Τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού σε διεθνές επίπεδο παρακολουθεί η EIOPA, η οποία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).
Πλέον επισημαίνει η EIOPA είναι εμφανές ότι η πανδημία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Οι ασφαλιστικές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σταδιακά δυσκολίες στο άμεσο μέλλον, τόσο όσον αφορά τη λειτουργία τους μέσα σε δύσχερείς συνθήκες της αγοράς όσο και τη διατήρηση των εργασιών τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Σχετικά με την επιχειρησιακή συνέχεια, τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή θέση των εταιρειών επισημαίνει τα εξής:
1. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να διατηρήσουν τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. Με αυτή την έννοια, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την επιχειρησιακή συνέχεια.
2. Προκειμένου να παρασχεθεί επιχειρησιακή βοήθεια ενάντια στον κορονοϊό, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι ευέλικτες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της υποβολής εκθέσεων για το 2019.
3. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα, η EIOPA θα περιορίσει τα αιτήματά της για πληροφορίες προς τον κλάδο και θα εστιάσει σε βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των επιπτώσεων της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά.
4. Η EIOPA επεκτείνει κατά 2 μήνες την προθεσμία της Συνολικής Εκτίμησης Αντίκτυπου για την επανεξέταση της Οδηγίας Solvency II που μεταφέρεται την 1η Ιουνίου 2020. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σχετικά με την αναβολή πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και πληροφόρησης.
5. Στο πλαίσιο της Solvency II, οι ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια σε συνεχή βάση για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων φερεγγυότητας. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας με βάση τον κίνδυνο επιτρέπουν στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν σημαντικές ζημίες και να διαβεβαιώσουν τους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ότι οι πληρωµές θα γίνονται εµπρόθεσµα.
6. Επιπλέον, το πλαίσιο Solvency II περιλαμβάνει μια κλίμακα εποπτικής παρέμβασης μεταξύ του Solvency Capital Requirement και Minimum Capital Requiremen, που είναι το ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας κάθε εταιρείας.
7. Επιπλέον, τα πρόσφατα stress tests έδειξαν ότι ο τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος και ότι μπορεί να αποτρέψει σοβαρές αλλά εύλογες διαταραχές στο σύστημα.
8. Το πλαίσιο «Solvency ΙΙ» περιλαμβάνει επίσης ορισμένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των κινδύνων και των επιπτώσεων. Η EIOPA και οι αρμόδιες εθνικές αρχές είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τα εν λόγω εργαλεία.
9. Οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους θέση σε ισορροπία και να προστατεύσουν τους ασφαλισμένους, ακολουθώντας συνετές πολιτικές διανομής.
10. Με τα μέσα που έχει η EIOPA και μαζί με τις εθνικές αρχές, τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα προτεινουμε μέτρα.