Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/3/2023 στο αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η Ειδική Ημερίδα με θέμα «ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ MUNDIAL 2022», την οποία συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μελέτης & Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου.
Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του Ε.Ε.Α., της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του Δήμου Αθηναίων ενώ στηρίχθηκε ακόμη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής.
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον προπονητή Νίκο Καρούλια με θέμα «Αργεντινή: η πρωταθλήτρια», τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Μιχάλη Γεροθόδωρο με θέμα «Γαλλία η δευτεραθλήτρια», τον προπονητή της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πατρίκ Κόλμαν με θέμα «αμυντική τακτική ομάδων οι οποίες διακρίθηκαν», τον αθλητικό συντάκτη Άρη Γάτα με θέμα «αποτελέσματα μεγάλες εκπλήξεις», τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Ανδρέα Μπονόβα με θέμα «Μαρόκο η ομάδα έκπληξη», τον προπονητή φυσικής κατάστασης της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Γιώργο Πήδουλα με θέμα «ο ρόλος των φυσικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών στην διοργάνωση», τον προπονητή τερματοφυλάκων Νίκο Σαργκάνη με θέμα «θετική παρουσία των τερματοφυλάκων» και τον Γενικό Γραμματέα Συνδέσμου Διαιτητών Αθηνών Σοφιανό Μαράνο με θέμα «η διαιτησία στο Mundial 2022».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. εξήρε την προσφορά των παλαιών παικτών στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, το οποίο χαρακτήρισε κοινωνικό φαινόμενο, και μίλησε για τις τελευταίες αλλαγές που είδαμε στο πρόσφατο Μουντιάλ.
«Είμαι σίγουρος ότι θα μνημονεύεται για πολλά πολλά χρόνια. Και για την ποιότητά του αλλά και για την εφαρμογή σημαντικών καινοτομιών. Η πρώτη αφορούσε στο χρόνο διεξαγωγής του τουρνουά. Ήταν το πρώτο που διεξήχθη μέσα στο χειμώνα εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Κατάρ. Μετά είδαμε την αύξηση του καθαρού χρόνου παιχνιδιού, επίσης σημαντική εξέλιξη που κατά τη γνώμη μου αλλάζει τα δεδομένα σε έναν αγώνα. Τέλος οι σκόπιμες καθυστερήσεις, περισσότερη έμφαση στο θέαμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στάθηκε ακόμη στην καθοριστική επιρροή του ποδοσφαίρου στο σύγχρονο επιχειρείν, κάνοντας λόγο για μία κραταιά βιομηχανία.
«Τα ποσά που κινούνται γύρω από ένα Μουντιάλ είναι ιλιγγιώδη. Από την κατασκευή νέων γηπέδων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα διαφημιστικά πακέτα, μέχρι τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων και με ό,τι συνεπάγεται γύρω από αυτές, όπως διαμονή σε ξενοδοχεία, έξοδα παραμονής στη χώρα που διεξάγεται ένα μουντιάλ. Επίσης την παραγωγή και πώληση προϊόντων όπως φανέλες, αναμνηστικά, αθλητικά είδη, ηλεκτρονικές συσκευές. Αλλά και την αύξηση τζίρου καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά σε κλάδους όπως η εστίαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι και στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις – από καταστήματα αθλητικών ειδών μέχρι εστίασης- επηρεάζονται από το ποδόσφαιρο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και άλλοι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως ο διεθνής Παναγιώτης Κελεσίδης, αθλητικογράφοι, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της “Αρωγός Συμβουλευτική Αναπτυξιακή Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ΕΕΑ” και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. Δημήτρης Βαρδακώστας.
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:
Χαιρετίζω μία ξεχωριστή εκδήλωση όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών νιώθουμε υπερήφανοι που έχουμε την αιγίδα της αποψινής ημερίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας, Μελέτης και Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής για την στήριξη τους σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους στην «Ανάλυση Συμπερασμάτων Μουντιάλ 2022». Η τοποθέτηση μου θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην ιδιότητα μου ως Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς το δημοφιλέστερο σπορ επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιχειρείν. Γνωρίζουμε όλοι ότι γύρω από το ποδόσφαιρο κινούνται τεράστια κεφάλαια. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την ιδιότητα μου ως φίλαθλος και με αυτή θα ξεκινήσω.
Αγαπώ πολύ το ποδόσφαιρο και χαίρομαι πραγματικά που απόψε βλέπω αρκετούς από τους κυριακάτικους ήρωες μου. Δεν έχει σημασία ποιο σύλλογο υποστηρίζει ο καθένας. Αισθάνομαι τρομερό σεβασμό για όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας. «Όταν βλέπω καλό ποδόσφαιρο, λέω ευχαριστώ για το θαύμα και δε δίνω δεκάρα για το ποια ομάδα ή ποια χώρα το παίζει», έλεγε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο. «Όσα γνωρίζω περί ηθικής τα οφείλω στο ποδόσφαιρο», υποστήριζε ο επίσης μεγάλος Αλμπέρ Καμύ και είχε δίκιο.
Μουντιάλ του Κατάρ λοιπόν. Είμαι σίγουρος ότι θα μνημονεύεται για πολλά πολλά χρόνια. Και για την ποιότητα του αλλά και για την εφαρμογή σημαντικών καινοτομιών. Η πρώτη αφορούσε στο χρόνο διεξαγωγής του τουρνουά. Ήταν το πρώτο που διεξήχθη μέσα στο χειμώνα εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο Κατάρ. Μετά είδαμε την αύξηση του καθαρού χρόνου παιχνιδιού, επίσης σημαντική εξέλιξη που κατά τη γνώμη μου αλλάζει τα δεδομένα σε έναν αγώνα. Τέλος οι σκόπιμες καθυστερήσεις, περισσότερη έμφαση στο θέαμα.
Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι απολαύσαμε μία πανδαισία ποδοσφαίρου, πολλοί συγκινηθήκαμε που κατέκτησε το τρόπαιο η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, ενός από τους κορυφαίους –αν όχι ο μέγιστος όλων- παίκτες που έχουν περάσει από τους αγωνιστικούς χώρους. Είδαμε υπερσύγχρονα γήπεδα, γεμάτες κερκίδες και μέσω της νέας προσέγγισης του παιχνιδιού αλλά και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, όπως το VAR, πάρα πολλά γκολ. Ο βασιλιάς των σπορ μας κράτησε καθηλωμένους έναν μήνα μπροστά στους δέκτες μας. Μοναδική μας πίκρα ήταν η απουσία της ελληνικής εθνικής ομάδας, όμως ελπίζω και εύχομαι να τη δούμε στο επόμενο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Να ευχηθώ λοιπόν κάθε επιτυχία στον ομοσπονδιακό μας τεχνικό Γκουστάβο Πογιέτ.
Το ποδόσφαιρο όμως, ως το λαοφιλέστερο άθλημα, επηρεάζει σημαντικά πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα ποσά που κινούνται γύρω από αυτό είναι ιλιγγιώδη. Από την κατασκευή νέων γηπέδων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα διαφημιστικά πακέτα, μέχρι τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων και με ότι συνεπάγεται γύρω από αυτές, όπως διαμονή σε ξενοδοχεία, έξοδα παραμονής στη χώρα που διεξάγεται ένα μουντιάλ. Επίσης την παραγωγή και πώληση προϊόντων όπως φανέλες, αναμνηστικά, αθλητικά είδη, ηλεκτρονικές συσκευές. Αλλά και την αύξηση τζίρου καθόλη τη διάρκεια του τουρνουά σε κλάδους όπως η εστίαση.
Βλέπετε λοιπόν ότι αν και μιλάμε για ένα άθλημα, στην ουσία αναφερόμαστε σε μία βιομηχανία. Και μάλιστα κραταιά. Και λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, πολλά μέλη του Επιμελητηρίου μας επηρεάστηκαν επαγγελματικά από τη διοργάνωση. Από τα καταστήματα αθλητικών ειδών, μέχρι τις καφετέριες που πήραν μία μεγάλη ανάσα την περίοδο διεξαγωγής του.
Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που μας κάνει να κλαίμε από χαρά ή από λύπη, που μας προσφέρει περηφάνια, που σφυρηλατεί χαρακτήρες και δημιουργεί σχέσεις ζωής, πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού. Για όλα αυτά που προσφέρει, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Κλείνω την τοποθέτηση μου με μία ατάκα που με συγκλόνισε η αλήθεια της. Ανήκει σε έναν από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιρανθρώπους στον κόσμο, τον Μπιλ Σάνκλι, δημιουργό της μεγάλης Λίβερπουλ και δείχνει την σπουδαιότητα που έχει το άθλημα για πολλούς φίλους του. “Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είμαι απογοητευμένος με αυτή την άποψη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό”. Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας, στους μεγάλους άσσους του παρελθόντος να πω ότι είμαι ευγνώμων για τις αναμνήσεις και να ευχηθώ να έρθουν πραγματικά καλύτερες μέρες για το ποδόσφαιρο μας. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Από το Ε.Ε.Α.