Η υπευθυνότητα και η διαφάνεια μπαίνουν ψηλά στην επιχειρηματική ατζέντα, οι συνεργασίες ανάγονται σε κλειδί τόσο για τις οικονομικές αποδόσεις όσο και για την προτεραιοποίηση των στόχων στρατηγικής ώστε να συντονίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και ταυτόχρονα να συμπλέουν με τους εθνικούς ΣΒΑ, που αναμένεται να κατατεθούν στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον Ιούλιο του 2018. Αυτές ήταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στο 1ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ναυτεμπορικής με θέμα «Η ΕΚΕ Καταλύτης Βιώσιμης Ανάπτυξης: 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – 17 Τομείς Αιχμής για Επιχειρήσεις και Στελέχη», που έλαβε χώρα χθες (Πέμπτη 28 Μαρτίου 2018) στο Royal Olympic, με τη συμμετοχή 45 ομιλητών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περισσότεροι από 300 σύνεδροι .
Το συνέδριο χαιρέτησε η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος, Ελληνική της Εθνικής Επιτροπής UNICEF, η οποία ανέδειξε το πλαίσιο των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνδυασμό με παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι κίνδυνοι για τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο και την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR HELLAS & GCNH, Διευθύντρια ΕΚΕ του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, δίνοντας τον ορισμό της λογοδοσίας επισημαίνοντας ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη σημαίνει επιχειρήσεις και οργανισμοί να καταλαβαίνουν τη σημασία της συμπεριφοράς τους για το ευρύτερο περιβάλλον, αλλά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτής της συμπεριφοράς. Για την ευρωπαϊκή ατζέντα σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι ρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις 180 δισ. ευρώ ετησίως για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, ενώ για την ελληνική ατζέντα μίλησε ο Νίκος Τράντας, Προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κύριο Τράντα το εθνικό σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Τις δράσεις της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως μια καλή πρακτική του δημόσιου τομέα, παρουσίασε ο Κώστας Χρήστου, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς μέσω Skype από το Παρίσι όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους.
Η Ναυτεμπορική άνοιξε νέα γραμμή θεματικού συνεδρίου με την εταιρική υπευθυνότητα καθώς πιστεύει ότι τα ζητήματα ΕΚΕ, λογοδοσίας, εταιρικής διακυβέρνησης, ηθικής επιχειρηματικότητας και βιώσιμης χρηματοδότησης θα αποκτούν όλο και περισσότερη σημασία όχι μόνο για την ευημερία αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως και για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στον πλανήτη Γη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως χορηγοί οι:
Όμιλος Υγεία, ΑΒ Βασιλόπουλος, Diageo, Stanley Black & Decker, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Genesis Pharma, Παπαστράτος, Robert Bosch ΑΕ, FrieslandCampina Hellas, Μυτιληναίος ΑΕ
Ως χορηγοί επικοινωνίας οι:
ANT1, STAR Κεντρικής Ελλάδας, CSRindex, Global Sustain, Ασφαλιστικό Marketing, Marketpost
ενώ είχε την αιγίδα του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR Hellas).