Υπεγράφη την Παρασκευή η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Société Générale για την απόκτηση του 99,08% στη Γενική Τράπεζα. Παράλληλα προχωρά και η συμφωνία μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Στο πεδίο της Geniki, η γαλλική πλευρά θα επενδύσει 444 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα προκύψουν συνέργειες 50 εκατ ευρώ ετησίως μετά την τριετία. Για την Πειραιώς το μεγαλύτερο κέρδος είναι η μικρότερη εξάρτησή του από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα μπορέσει να καλύψει το 10% της ιδίας συμμετοχής (όρος στο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης). Θα μπορέσει επίσης συμπορευόμενη με την Societe Generale να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας «Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση».
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2012. Η συνολική επένδυση της Société Générale ύψους 444 εκατ. ευρώ θα υπόκειται σε πιθανή θετική αναπροσαρμογή κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, με βάση την καθαρή θέση της Γενικής Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το ποσό διαιρείται σε δύο μέρη. Στην συμμετοχή για την ανακεφαλαιοποίηση της Γενικής Τράπεζας με προκαταβολή 281 εκατ ευρώ έναντι της μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και στην κάλυψη ομολογιών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς από τη Société Générale συνολικού ύψους 163 εκατ. ευρώ.
Με την εξαγορά αυτή, το σύνολο ενεργητικού του ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα 77 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 46 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών στα 37 δισ. ευρώ. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και θα εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή είναι η Lazard Frères.
Στο πεδίο της συγχώνευσης της Εθνικής με την Εurobank, οι διαδικασίες προχωρούν, με τον Ν Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο στην Eurobank να εκτιμά, μιλώντας από την Κύπρο ότι στο ελληνικό τραπεζικό στερέωμα θα απομείνουν 3 μεγάλα τραπεζικά σχήματα. «Επί της ουσίας, θα καταλήξουμε στην Ελλάδα με 3 μεγάλους ομίλους, την Εθνική – μετά τη συγχώνευση με την Eurobank – , την Alpha και την Πειραιώς και όλες οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες και η πλειοψηφία των ξένων τραπεζών διαφαίνεται ότι θα υποχρεωθούν, εκ των πραγμάτων, να συγχωνευθούν ή να απορροφηθούν από τους τρεις παραπάνω Ομίλους στο εγγύς μέλλον» ανέφερε.
Όπως εξήγησε, η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα, διότι πρώτον δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες, που τροφοδοτούν τη δημιουργία εσωτερικού πλεονάσματος κεφαλαίων (internal capital generation), με τα οποία οι τράπεζες θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και δεύτερον, εκτιμάται ότι τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, θα έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα, πιθανές οικονομίες κλίμακος και σκοπού.
Αναφέρθηκε στην προσφορά την Εθνικής. Οι μέτοχοι της Eurobank έλαβαν πριν δύο εβδομάδες, περίπου, μία προσφορά από την Εθνική Τράπεζα, να ανταλλάξουν τις μετοχές της Eurobank με μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, με ποσοστά συμμετοχής των μετόχων στη νέα τράπεζα 25% Eurobank προς 75% Εθνική τράπεζα. «Το Δ.Σ. της Eurobank μελετά και αξιολογεί την παραπάνω πρόταση σε θετικό κλίμα και θα λάβει τις αποφάσεις του περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου» πρόσθεσε.
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει μία μεγάλη και ισχυρή τράπεζα, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης, με ενεργητικό κοντά στα 180 δις Ευρώ, 53.000 εργαζόμενους, με σημαντική παρουσία σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ηγετική παρουσία σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Η διαδικασία αποδοχής της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από τους μετόχους της Eurobank θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους και η Eurobank θα γίνει τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, αλλά θα εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χ.Α. με μετόχους μειοψηφίας. Θα ακολουθήσει εν συνεχεία η συγχώνευση των δύο τραπεζών και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωσή της.