του Γιάννη Εσκιτζόγλου, Σύμβουλου Εκπαίδευσης
Η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, πλήττοντας σχεδόν όλες τις αγορές. Το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης και βεβαίως το σημαντικότερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Για την ακρίβεια, η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος του χρήματος και όχι μόνο. Οι μακροοικονομικοί δείκτες όπως, πληθωρισμός (αποπληθωρισμός), τα επιτόκια (χαμηλά επιτόκια), ανεργία (υψηλά ποσοστά), αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποδεικνύουν ότι η οικονομία νοσεί. Αυτό που συμβαίνει με τους οικονομικούς δείκτες, έχει ως άμεσο αντίκτυπο αρνητικές συνέπειες και στην ανθρώπινη ψυχολογία.
Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί σύμβουλοι, καλούνται να δραστηριοποιηθούν υπό αντίξοες συνθήκες, σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Είναι όμως πράγματι έτσι;
Μήπως το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον, ενώ αποτελεί απειλή για τις περισσότερες αγορές, για την ασφαλιστική αγορά αποτελεί την μέγιστη ευκαιρία ανάπτυξης;
Προφανώς η απάντηση είναι ναι. Απλά αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι η ασφαλιστική βιομηχανία με το τελικό προϊόν που προσφέρει, δηλαδή την αποζημίωση, δίνει λύση στην σημαντικότερη ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος, ιδιαίτερα σήμερα, που δεν είναι τίποτε άλλο από ρευστότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να πλήξουν είτε τον ίδιο, είτε την περιουσία του.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ασφάλιση δίνει λύσεις σε κινδύνους χαμηλής συχνότητας και μεγάλης ζημιάς (π.χ. απώλεια ζωής, σεισμός κ.λπ.). Πράγματι, σε όλες τις εποχές, είτε ανάκαμψης, είτε ύφεσης, η ασφάλιση αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική θωράκιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε εποχή ύφεσης, η ασφάλιση είναι το ίδιο σημαντική, ακόμη και για τους κινδύνους μεγάλης συχνότητας και μικρής ζημιάς (π.χ. νοσηλεία μιας ή δύο ημερών). Αν σκεφτούμε ότι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και πλήρη οικονομική αδυναμία, να αντιμετωπίσουν ακόμη και μικρής έκτασης γεγονότα, όπως για παράδειγμα, μία βραχεία νοσηλεία ή μίας μικρή ζημιά στο εμπόρευμα επιχείρησης.
Για τους παραπάνω λόγους, η παρούσα οικονομική κατάσταση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεων, σε κάθε μορφή ασφάλισης. Διότι η ασφάλιση προσφέρει αυτό που σήμερα είναι δυσεύρετο δηλαδή χρήμα και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος όταν παρουσιαστεί ανάγκη ή όπως λέμε ασφαλιστικά όταν επέλθει ο κίνδυνος.
Το ερώτημα όμως παραμένει, με ποιο τρόπο μπορούμε να επικοινωνήσουμε τη δυνατότητα και την προοπτική που παρέχει η ασφάλιση, μέσα από το μακροοικονομικό αυτό σκηνικό;
Η απάντηση, έρχεται από το εργαλείο που αποτελούσε και αποτελεί μονόδρομο στην ανάπτυξη των πωλήσεων που δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση.
Ο ρόλος της εκπαίδευσης υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι, να προσφέρει στους επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους εργαλεία πωλήσεων, να φωτίζει τις περιοχές που αποτελούν ευκαιρία για ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών εργασιών και κυρίως, να τους παρακινεί και να επικαιροποιεί τις γνώσεις τους προσαρμόζοντάς τις, στο νέο περιβάλλον. Η δια βίου εκπαίδευση, είναι το μόνο αντίδοτο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επαγγελματιών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.
Η διαδραστική εκπαίδευση και η μεταφορά τεχνογνωσίας από αναπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές, βοηθά τους επαγγελματίες να εμπλουτίσουν την τέχνη των πωλήσεων με επιχειρήματα και επιπλέον γνώση.
Η σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση έχει ως επιπλέον στόχο, να συνδέσει το οικονομικό περιβάλλον με την ασφαλιστική ανάγκη και το αντίστοιχο προϊόν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο συντελεστή ανάπτυξης, που λέγεται γνώση. Επένδυση στην εκπαίδευση σήμερα, συνεπάγεται πολλαπλάσια υπεραξία σε παραγωγικό αποτέλεσμα στο μέλλον.