Στις 7 Απριλίου 2020, 32 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ, και 47 εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, του δικαίου και του εμπορίου από ολόκληρο τον κόσμο, απηύθυναν ανοικτή επιστολή σε 37 κυβερνήσεις, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Στις 9 Απριλίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε απλοποιημένη επιστολή στον Πρωθυπουργό και σε αρμόδιους Υπουργούς. Στην επιστολή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ μεταξύ άλλων:
- Απευθύνει θερμή παράκληση να αναιρέσουν προηγούμενη απόφασή τους, που στην παρούσα επιδημία, εμποδίζει την Ελλάδα και άλλα 36 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να εισάγουν φάρμακα, εμβόλια, ή διαγνωστικές εξετάσεις παρασκευασμένα σε άλλη χώρα υπό καθεστώς υποχρεωτικής αδειοδότησης .
- Αναφέρει ότι υπό το πρίσμα της σημερινής πανδημίας COVID-19, η οποία έχει ολέθρια αποτελέσματα στην παγκόσμια υγεία και στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες για την προάσπιση της υγείας και της οικονομίας όλων των λαών.
- Επιμένει ότι οι κανονισμοί διαμορφώνονται από τους ανθρώπους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους ως σύνολο, και πρέπει να αλλάζουν όταν γίνονται εμπόδιο. Υποστηρίζει ότι η αναίρεση της προηγούμενης απόφασης, θα επιτρέψει την άμεση χρήση των νέων διαγνωστικών εξετάσεων, των νέων φαρμάκων και 1 περιέχεται στις διεθνείς συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ) περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και καθιστά δυνατή την έγκριση χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χωρίς την συναίνεση του δικαιούχου(ων), αλλά με καταβολή αποζημίωσης.Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας, κατόπιν μελέτης της ΕΚΠΟΙΖΩ και σχετικές προτάσεις, ισχύει η υποχρεωτική αδειοδότηση (ν.4605/2019) εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας, σε τιμές που το σύστημα υγείας της κάθε χώρας θα μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει όσους έχουν ανάγκη.
Ως επιβεβαίωση των προαναφερόμενων, μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση του Andrew Hill και συνεργατών του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, έρχεται να δείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται πειραματικά στα θύματα της πανδημίας, μπορούν να έχουν πολύ χαμηλή τιμή.
Για παράδειγμα, το Remdesevir2 μπορεί να παραχθεί σημαντικά με κόστος 9 δολάρια ανά θεραπεία και να αφήνει κέρδος 10%! Έτσι, αυτές οι τιμές θα επιτρέψουν σε όλους όσους χρήζονται θεραπεία να την έχουν, μέχρι να παραχθεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Αρκεί βέβαια, να το επιτρέψουν οι κανονισμοί περί πνευματικής ιδιοκτησίας… και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που απευθύναμε την επιστολή αυτή στις 37 χώρες που δεσμεύονται από τους υπάρχοντες κανονισμούς… γι’ αυτό τους ζητούμε να τους αλλάξουν, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν τα νέα φάρμακα χωρίς διακρίσεις.