Δυστυχώς στην χώρα μας, τα γεγονότα πάντα προηγούνται των απολύτως αναμενόμενων εξελίξεων.
του Ν. Κεχαγιάογλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Κ2 Insurance Risk Management Consultants www.k-2.gr
Έτσι λοιπόν ένα ακόμα δυσάρεστο γεγονός προστέθηκε στο ημερολόγιο των φυσικών καταστροφών που με ιδιαίτερη ένταση ταλαιπωρούν την χώρα μας –και ολόκληρο τον πλανήτη- με όλο και πιο αυξανόμενη ένταση τις τελευταίες δεκαετίες.
Η καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και την Δυτική Αττική, άφησε ανεξίτηλες πληγές στο περιβάλλον και το μόνο παρήγορο περιστατικό σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον οι άνθρωποι σώθηκαν.
Οι υλικές ζημιές όμως δυστυχώς προκαλούν τεράστιο πλήγμα στους ζημιωθέντες ιδιοκτήτες ακινήτων. Κόποι μιας ζωής μπορεί να καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Το κράτος είναι αδύνατον να αποζημιώσει τις χαμένες ιδιωτικές περιουσίες, απλώς γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Ίσως δώσει κάποιο έκτακτο βοήθημα ή κάποιες διευκολύνσεις έναντι μελλοντικών φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων αλλά μέχρι εκεί.
Η μόνη αξιόπιστη και αυθεντική λύση για την εξασφάλιση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί η ασφάλιση, η οποία έχει επινοηθεί γι αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες των καταστροφών.
Όχι όμως μόνο αυτό, αλλά επίσης για να αντιμετωπίσει και τις ψυχολογικές συνέπειες ακόμα και όσων δεν ζημιώθηκαν. Γιατί σίγουρα αυτός που είδε το σπίτι του να γλυτώνει από την πυρκαγιά αλλά παρόλα αυτά ήταν ασφαλισμένος, είχε διαφορετικής ποιότητας ταχυκαρδία από τον ομοιοπαθή ανασφάλιστο!
Συνεπώς ο ασφαλισμένος διατηρεί καλύτερη ψυχολογία βλέποντας κάθε τόσο τις ‘’βόμβες’’ να σκάνε δίπλα του και αυτό το γεγονός από μόνο του έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί αποτελεί την άυλη διάσταση της ασφάλισης η οποία είναι εξίσου σημαντική με την υλική.
Η εταιρεία μας ως ειδική σύμβουλος ασφαλίσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει εισηγηθεί την επιχειρηματολογία περί ωφελιμότητας για το ίδιο το κράτος –και φυσικά για τους πολίτες- της έκπτωσης των ασφαλίστρων κατά των κινδύνων πυρκαγιάς και φυσικών καταστροφών, την οποία καταθέσαμε επίσημα στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2019. Μερικούς μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2020 ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Γεωργιάδης ανακοίνωσε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ότι το νομοθέτημα ήδη έχει εγκριθεί και σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή. Όμως η έλευση της πανδημίας ‘’ακύρωσε’’ την ψήφιση του νόμου και έκτοτε δεν βρέθηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση.
¨Όμως η ίδια η ζωή μας επαναφέρει στην αμείλικτη πραγματικότητα και μας υπενθυμίζει ότι η αδράνεια πληρώνεται.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική ή έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα;
- Ο πρώτος λόγος είναι η διαμόρφωση ασφαλιστικής κουλτούρας στον πολίτη. Το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος δεν ενθαρρύνει τον πολίτη να ασφαλιστεί, δείχνει ότι ούτε το ίδιο πιστεύει στην ασφάλιση, άρα δεν δίνει το καλό παράδειγμα στον πολίτη να πράξει το αυτονόητο, δεν τον οδηγεί στην καλή οικονομική πράξη ευθύνης απέναντι στην περιουσία του. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα του ελάχιστου ποσοστού ασφαλισμένων κτηρίων σε σχέση με το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατέχουν οι Έλληνες. Τα περισσότερα μάλιστα ακίνητα είναι ασφαλισμένα εξαιτίας της υποχρέωσης από δανειακή σύμβαση –συνήθως χωρίς επίγνωση αν είναι σωστά ασφαλισμένα- οπότε το ποσοστό των συνειδητά ασφαλισμένων είναι δραματικά μικρό.
- Ο δεύτερος λόγος είναι τα έσοδα του κράτους το οποίο για κάθε ασφαλιστήριο εισπράττει φόρο επί των ασφαλίστρων 15%. Παράλληλα το κράτος εισπράττει φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών. Υπολογίζεται ότι αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 150€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκ.€ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.
- Ο τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι τα ποσά των αποζημιώσεων θα διοχετευτούν στην αγορά διότι θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών, οπότε η οικονομία θα ωφεληθεί περαιτέρω ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση της απασχόλησης. Για παράδειγμα υποθέστε ότι στην πρόσφατη πυρκαγιά θα ήταν όλα τα ακίνητα ασφαλισμένα. Από την επόμενη ημέρα κιόλας, μέσω της ρευστότητας που θα έδιναν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την αποκατάσταση των ζημιών θα υπήρχε μια κοσμογονία προετοιμασίας εργασιών χωρίς να υπάρχει το άγχος της εύρεσης των απαραίτητων χρημάτων. Μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα πως θα ήταν το Μάτι αν όλες οι κατοικίες ήταν ασφαλισμένες; Σήμερα μόνο αυτές έχουν αποκατασταθεί (το 15%) ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν ερείπια στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Αν όμως υπήρχε καθολική ασφάλιση τώρα όλα θα ήταν διαφορετικά πιο όμορφα και πιο ποιοτικά. Οπότε προκύπτει ότι η μη ασφάλιση βλάπτει όχι μόνο τους ανασφάλιστους αλλά και τους ασφαλισμένους οι οποίοι βλέπουν το περιβάλλον γύρω τους υποβαθμισμένο και κατεστραμμένο. Μήπως τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί σοβαρά η υποχρεωτική ασφάλιση των κτηρίων;
Θεωρούμε ότι η συνειδητοποίηση και η επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να επιφέρουν οι κίνδυνοι στην ζωή μας , σε συνδυασμό με λύσεις μέσω σωστά μελετημένων ασφαλιστικών προγραμμάτων, μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής μας και την ψυχολογία της κοινωνίας γενικότερα.
Ας ελπίσουμε ότι η αφορμή δόθηκε ή εν πάσει περιπτώσει ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν αυτοί οι μηχανισμοί οι οποίοι θα προκαλέσουν θετικές εξελίξεις για μια ασφαλέστερη μετάβαση στο μέλλον.