Τη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κλάδου από άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς και τις ιδιαιτερότητες που φέρει αναλύει η GFIA σε έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) με τίτλο «Ασφάλιση: Ένας μοναδικός τομέας» εξηγεί πώς ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ήδη ρυθμισμένος σε υψηλό βαθμό με ένα σταθερό μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο που προστατεύει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις από οικονομικές δυσκολίες. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πολύ μικρότερη έκθεση σε συστημικούς κινδύνους και κινδύνους ρευστότητας σε σύγκριση με τις τράπεζες και άλλες μη τράπεζες, διευκρινίζει η έκθεση.
Είναι ένας μοναδικός τομέας που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό και έχει πολύ διαφορετικό προφίλ κινδύνου από τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς. Οι ασφαλιστές, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε χωριστά ρυθμιστικά σύμπαντα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ασφαλίσεων μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό μοντέλο, αγνοώντας σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρηματικών μοντέλων και των ανοιγμάτων τους σε κινδύνους.
Η Susan Neely, Πρόεδρος της GFIA, σχολίασε: «Η ασφαλιστική βιομηχανία εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις παγκόσμιες οικονομίες συγκεντρώνοντας και διαφοροποιώντας τους κινδύνους. Είναι υψηλά ρυθμισμένο, καλά κεφαλαιοποιημένο και έχει αποδεδειγμένο ιστορικό αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου. Επιπλέον, οι επενδύσεις των ασφαλιστών είναι συνήθως μακροπρόθεσμες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένες στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς. Αυτό είναι που κάνει τον ασφαλιστικό κλάδο μοναδικό σε σύγκριση με άλλους χρηματοοικονομικούς κλάδους. Όπως δείχνει αυτή η νέα έκθεση, η δημιουργία αδικαιολόγητων πρόσθετων κανονισμών που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις διαφορές υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ασφαλιστών και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Θα δημιουργήσει περιττό κόστος που τελικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.»
Πιο πρόσφατα, έχουν διατυπωθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από έναν πολύ ευρέως καθορισμένο τομέα της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (NBFI), οι οποίοι επίσης συχνά προβάλλονται εσφαλμένα στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο τομέας NBFI είναι πολύ ποικιλόμορφος και περιλαμβάνει επενδυτικά κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, οργανισμούς μικροδανείων και κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, πολλοί τομείς του κλάδου των NBFI δεν υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, έχουν περιορισμένες δημόσιες αναφορές και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας.