H πανδημία υπερβαίνει κατά πολύ την κρίση στο χώρο της υγείας. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη καταρρεύσει. Οι κυβερνητικές και νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν κινηθεί για να στηρίξουν τις οικονομίες τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία; Αβεβαιότητα. Πολλά εξαρτώνται σύμφωνα με έκθεση της Allianz “Quarantined Economics” από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον ιό τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Allianz «με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, αναμένονται ορισμένες προκλήσεις – όπως μεγάλες απώλειες στις εξαγωγές, κρίση απομόνωσης και στη χειρότερη περίπτωση παγκόσμια ύφεση».
Από την Ιταλία προς τις ΗΠΑ προς την Ινδία, οι χώρες έχουν υποχωρήσει στην κίνηση των ανθρώπων και των περισσότερων αγαθών για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19.
Για να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας οι οικονομολόγοι της Allianz επανεξέτασαν τα στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από την Κίνα, η οποία ήταν η πρώτη που επλήγη από τον παθογόνο παράγοντα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένας μήνας περιορισμού των ανθρώπων προκάλεσε μείωση 13% στις καταναλωτικές δαπάνες, μείωση κατά 20% στις επενδύσεις και πτώση κατά 16% στις εξαγωγές.
Αυτό υποδηλώνει ότι κάθε μήνας περιορισμού της κυκλοφορίας θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση 7-10% στο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι η οικονομική παραγωγή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Υποθέτοντας ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των ανθρώπων λήγει στα τέλη Απριλίου και η κανονική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου – οι μισές από τις μηνιαίες ζημίες αποκαθίστανται τον Μάιο και το 80-90% τον Ιούνιο.
Εάν οι κυβερνήσεις κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο τη μετάδοση του κορωνοιού, η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτό το σενάριο ανάκαμψης σε καμπύλη σχήματος U, όπου τα φυσιολογικά επίπεδα αποκαθίστανται λίγο μετά την ύφεση, θα χαρακτηριζόταν από έντονη ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει στο 0,8% με τις ΗΠΑ να ανέρχεται στο 0,5%, αλλά η Ευρωζώνη θα βίωνε συρρίκνωση 1,8% στην οικονομική της παραγωγή.
Το χειρότερο σενάριο
Αν και είναι απίθανο να συμβεί η χείριστη εκδοχή αυτού που ζούμε είναι σύμφωνα με την Allianz να συνεχιστεί η ιστορία με τον Covid και τον επόμενο χρόνο. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και οι χώρες θα λειτουργούν στην απομόνωση.
Εάν οι φόβοι αυτοί γίνουν πραγματικότητα, η ανάκαμψη θα έχει σχήμα L, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη προ-κορωνοϊού. Στη συνέχεια, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4% ή και περισσότερο.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Κάθε κρίση έχει διαμορφώσει συμπεριφορές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η κρίση του κορωνοϊού δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ερευνητές της Allianz θεωρούν ότι ζητήματα που θα προκύψουν είναι τα ακόλουθα:
- Επενδύσεις στο σύστημα υγείας: Τα συστήματα υγείας θα επανέλθουν στο προσκήνιο, καθώς ο ιός τονίζει την ανάγκη για ισχυρότερα συστήματα δημόσιας υγείας.
- Η σημασία της Κίνας: Ο ασιατικός γίγαντας ήταν ο πρώτος που επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό. Τώρα η χώρα όχι μόνο επανέρχεται στην πρότερή της κατάσταση, αλλά προσφέρει επίσης υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη σε άλλες χώρες. Η πανδημία θα ενισχύσει τη σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.
- Οι χώρες που στράφηκαν προς τα μέσα όταν ο ιός εξαπλώθηκε και η ξαφνική κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού οδήγησαν πολλές εταιρείες σε νέες διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να κοιτάξουν πιο κοντά για τις ανάγκες τους, καθώς προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες τέτοιων κραδασμών στο μέλλον.
- Αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων: Η κρίση θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις όπως η αλλαγή του κλίματος, μια άλλη εκθετική, πιθανοτική και συλλογική πρόκληση μπροστά μας.
- Τα επενδυτικά πρότυπα θα μπορούσαν να αλλάξουν: Λίγοι θα αμφιβάλλουν ότι το ξέσπασμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και ταξιδεύουμε. Αυτό που θα μπορούσε επίσης να αλλάξει είναι το πώς επενδύουμε …ή όχι. Αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει ακόμη και τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.