Το Συναίσθημα της «Συναίσθησης».
Ο αγαπημένος ψυχίατρος όλων σχεδόν των ψυχιάτρων των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου είναι ο Carl Rogers (Φραγμοί και Δίοδοι στην Επικοινωνία Επιστημονικό Μάρκετινγκ HBR 1990). Έγινε πολύ δημοφιλής γιατί ανέλυσε και ανέπτυξε το Συναίσθημα της «Συναίσθησης».
Η λέξη είναι σύνθετη και περιλαμβάνει την έννοια στην κυριολεξία της. Συν-Αισθάνομαι! Αισθάνομαι δηλαδή όπως αισθάνεται ο άλλος. Μερικοί καθηγητές πρόσθεσαν στη λέξη τα δύο γράμματα: Εν και την τροποποίησαν να διαβάζεται «Εν-συναίσθηση»! Είναι μια παραλλαγή. Μέσα στις χιλιάδες αλλαγές που έγιναν στην ελληνική γλώσσα το «εν» ίσως είναι το πιο αθώο!
Η Συναίσθηση, λοιπόν, η αντίστοιχη αγγλική είναι «Empathy» και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας «Εμπάθεια», είναι μια έμφυτη «Ικανότητα», που διακρίνεται σε όλους τους ανθρώπους και υπάρχει σε διάφορους βαθμούς. Η μητέρα Συναισθάνεται όπως Αισθάνεται το παιδί της, οι ερωτευμένοι Συναισθάνονται ο ένας τον άλλον. Ένας καλός σκηνοθέτης μπορεί να μας κάνει να κλαίμε Συναισθανόμενοι το δράμα της Ηρωίδας, όπως μπορεί να μας κάνει και να βράζουμε από οργή για τον κακό του έργου και να απολαμβάνουμε με ικανοποίηση την εξόντωσή του από τον καλό του έργου. Η Συναίσθηση ωστόσο διακρίνεται πολύ ανεπτυγμένη στους καλούς πολιτικούς, πωλητές, επιχειρηματίες και στελέχη και τους βοηθάει πολύ στη δουλειά τους (D. Meyer H. Greenberg, What makes a good salesman, HBR).
Ο Carl Rogers είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ψυχιάτρους γι αυτόν ακριβώς το λόγο! Ανέπτυξε και καλλιέργησε τη «Συν-Αίσθηση» ως κεφάλαιο της Ψυχιατρικής με μεγάλη μεταδοτικότητα.