Η γνώση και η παιδεία περνούσαν πάντα από τις μεγάλες λεωφόρους του γραπτού μνημείου. Από το χειρόγραφο μέχρι το βιβλίο και το e-book, ο θησαυρός είναι εκεί και αναμένει να μας συγκινήσει.
Του Γιάννη Ρούντου*
Και περιέργως, η τόση συζήτηση και αρθρογραφία για «ανάπτυξη», «καινοτομία» και «πρόοδο» μεταξύ φορέων, φιλοδόξων επιχειρήσεων και στελεχών δεν περιέχει συχνά αναφορές, πραγματείες, κρίσεις και συστάσεις για το βιβλίο-διακινητή του φωτός. Αρκούμαστε στα “tips” και τις “έξυπνα εντυπωσιακές παρουσιάσεις – χωρίς πολλά λόγια”.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου στις 23 Απριλίου, λοιπόν, που (και όχι μόνον εφέτος) πέρασε χαμηλότονα καθώς συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, υποστηρίζω με χαρά τη δημοσιοποίηση μιας ιδιαίτερα σημαντικής ιδέας και συνεργασίας.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και ο “Κήπος Φιλοβίβλων” προωθούν τον θεσμό των βιβλιοθηκών και τον ψηφιακό πολιτισμό, με συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν στις 8 Απριλίου 2022. Η συνεργασία ανοίγει πανοραμικά σε κάθε ενδιαφερόμενο τον κόσμο του βιβλίου – των βιβλιοθηκών και τις πηγές της γνώσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργώντας τις σύγχρονες προϋποθέσεις της πολιτισμικής και πνευματικής συνέχειας.
Ο ιστότοπος «Περί Βιβλιοθηκών» (https://lnkd.in/gXR3kkX3) εισάγει τον επισκέπτη στο διαχρονικό και οικουμενικό πλαίσιο της γέννησης και της εξέλιξης των βιβλιοθηκών. Τα λήμματα αφορούν σε βιβλιοθήκες και πρόσωπα που συνδέονται με αυτές. Η πορεία ξεκινάει από την αρχαιότητα, περνά στον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό κόσμο, στον αραβικό χώρο, στην Άπω Ανατολή και τον σημερινό κόσμο. Συνεπώς, απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στον κόσμο της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Όπως επισημαίνουν οι πρεσβευτές της συνεργασίας, Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ιστορικός του βιβλίου, συγγραφέας και αρχιτέκτων και η Εύη Σαχίνη, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (φωτογραφία), προς το παρόν το περιεχόμενο είναι δίγλωσσο (ελληνική και αγγλική γλώσσα), ενώ στο μέλλον θα διευρυνθεί η λειτουργικότητα, υποστηρίζοντας τα αραβικά και τα κινέζικα. Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρωθεί, μέσω διεθνών συνεργασιών, υλικό από σημαντικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη διαπολιτισμική και οικουμενική διάστασή τους, με την προοπτική να καλυφθούν χρονικά και γεωγραφικά οι βιβλιοθήκες σε παγκόσμια κλίμακα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτήν την σπουδαία πρωτοβουλία στον σύνδεσμο:
https://lnkd.in/gauKS9Wz
_* Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Straregy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert. Έως πρόσφατα, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας-Βιωσιμότητας του ομίλου INTERAMERICAN.