Ο σοφός λαός το έχει πει χρόνια τώρα, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Αλλά οι συνθήκες επιτάσσουν να δουλεύουμε περισσότερες ώρες καθημερινά, σπάζοντας το φράγμα όχι μόνο του 8ώρου, αλλά και του 10ώρου και του 12ώρου ενίοτε. Νέα μελέτη αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι τα τρελά ωράρια εργασίας απειλούν σοβαρά την υγεία.
Ερευνητές από το University College of London (UCL) διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν 35 με 40 ώρες την εβδομάδα, όσοι εργάζονται 55 ώρες και πάνω έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση που κάνει την καρδιά να χτυπά γοργά και ακανόνιστα και μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και σε δύσπνοια. Στη μεγάλη κλινική μελέτη συμμετείχαν 85.000 άνδρες και γυναίκες για περίοδο δέκα χρόνων. Για κάθε1.000 άτομα 5,2 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής εμφανίζονταν σε αυτή τη δεκαετία. Ο καθηγητής επιδημιολογίας του UCL Mika Kivimaki δήλωσε:
“Όσοι εργάζονταν πολλές ώρες καθημερινά, είχαν 1,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, ακόμη και αφού είχαμε αναπροσαρμόσει παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την παχυσαρκία, τη σωματική άσκηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνεύματος”. Ο επιστημονικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος Sir Nilesh Samani επεσήμανε: “Παρόλο που ξέρουμε μερικές από τις αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή βαλβίδα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν την κατάσταση χωρίς προφανή αιτία.
Τα ευρήματα ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας μπορεί να είναι αιτία κολπικής μαρμαρυγής είναι πολύ ενδιαφέροντα και δείχνουν σαφώς ότι η σχέση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και των πολλών ωρών εργασίας δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους, ήδη, γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πάθηση”. Όπως είναι γνωστό, η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με εγκεφαλικό και με άνοια.
Πηγή: Healthmag.gr