Με την προτροπή προς τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει το Enterprise Europe Network-Hellas για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της καινοτομικότητάς τους ολοκληρώθηκε η Ημερίδα επίσημης παρουσίασης του νέου δικτύου που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Hilton Athens» την περασμένη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 150 εκπροσώπων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Money Show 2008.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Ιωάννης Πατίρης, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης της Βιομηχανίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εκπροσωπώντας το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Μελέτη Τζαφέρη, και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μεταφέροντας μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππου Τσαλίδη. Ο κ. Πατίρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άριστο επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές των εταίρων της ελληνικής κοινοπραξίας που απαρτίζουν το Enterprise Europe Network-Hellas, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι συμπαραστάτης του έργου με σκοπό τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε τη σημασία του Enterprise Europe Network-Hellas ως δικτύου όπου για πρώτη φορά συνδυάζονται οι διαστάσεις της περιφέρειας και της καινοτομίας σε ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης, στο μεγαλύτερο κέντρο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης που καλύπτει όλη την ελληνική περιφέρεια.
Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το ρόλο του Enterprise Europe Network παρουσίασε ο Αντώνης Φυσεκίδης, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεις και Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Φυσεκίδης επισήμανε ότι οι ΜμΕ αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς παράγουν το 58% του ΑΕΠ και προσφέρουν 75 εκατ. θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Small Business Act για την Ευρώπη (SBA), η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και βάσει της οποίας προσφέρεται στις ΜμΕ ολοκληρωμένη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, προωθώντας παράλληλα ένα σύνολο βασικών αρχών: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, δεύτερη ευκαιρία σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, «Think Small First» με εκτίμηση του αντίκτυπου κάθε νέας ρύθμισης, ανταπόκριση της Δημόσιας Διοίκησης στα αιτήματα των ΜμΕ, ενίσχυση της συμμετοχής των ΜμΕ σε δημόσιους διαγωνισμούς και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κρατικών ενισχύσεων, καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ενιαία Αγορά, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και κάθε μορφής καινοτομία, Eco-Καινοτομία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κίνδυνων, διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ σε Αγορές σε Τρίτες Χώρες.
Αναφερόμενος στο Enterprise Europe Network, ο κ. Φυσεκίδης υπογράμμισε ότι ρόλος του είναι να καταστεί ως η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ενίσχυσης των ΜμΕ, βασιζόμενη τόσο στην ισχυρή περιφερειακή διάσταση (απαριθμεί 554 μέλη) όσο και στη μακροχρόνια εμπειρία στην υποστήριξη των ΜμΕ που διαθέτουν τα μέλη του ως πρώην Κέντρα Προώθησης Καινοτομίας και Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης. Ειδικότερα, το Enterprise Europe Network μπορεί να βοηθήσει τις ΜμΕ καθοδηγώντας την είσοδο τους σε νέες αγορές και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ενιαίας Αγοράς, ενισχύοντας την ικανότητά τους να καινοτομήσουν, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην κοινοτική νομοθεσία και χρηματοδότηση, μεταφέροντας τις απόψεις τους για επικείμενες κοινοτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ενισχύοντας τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας μέσω συνεργιών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση επιτυχημένων ιστοριών συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων ΜμΕ, που επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια του δικτύου, αλλά και προτάσεων για το μέλλον. Τα παραδείγματα παρουσίασαν εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού δικτύου από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Τουρκία.
Μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.