Αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στην διαμεσολαβητική – ασφαλιστική αγορά έχουν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις του κόστους από τους παρόχους υγείας.
της Βίκυς Γερασίμου
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς μέσα στο 2024 οι ασφαλισμένοι έχουν δει έως και 14% αυξημένα τα ασφάλιστρα τους, ενώ όπως επισημαίνει η αγορά, σε κάποια προγράμματα υγείας καταγράφεται μεγάλη άνοδος του δείκτη ζημιών που φτάνει έως και το 20%.
Αναφορά σχετικά με την άνοδο των ασφαλίστρων έκανε πρόσφατα και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, μιλώντας για “υπέρμετρη αύξηση” στα μακροχρόνια προγράμματα υγείας και επισημαίνοντας ότι στις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν είναι “ο επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίες συμβάσεις τούς επιτρέπουν προφανώς την εφαρμογή επιλεκτικών τιμολογιακών πολιτικών μεταξύ του ιδιώτη ασθενή και του ασθενή ασφαλισμένου μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας”.
Η ΕΑΔΕ μάλιστα έκανε αναφορά και στην τροποποίηση του του άρθρου 2α του Ν.2251/1994, που όπως λέει χαρακτηριστικά “αποδεικνύεται προβληματικός.” Θυμίζουμε ότι στην έκθεσή της για το νομοσχέδιο που είχε περάσει αυτό το νόμο είχε επισημάνει αρνητικά συγκεκριμένα σημεία και η επιστημονική επιτροπή της βουλής. Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ζητήσει να υπάρξουν φοροαπαλλαγές και κίνητρα που θα λειτουργήσουν θετικά ως προς την αύξηση της ζήτησης.
Αν έχουν την θέληση οι εταιρείες ας κάνουν πράξη αυτό που ίσχυε πριν χρόνια ..όλες μαζί αλλά όλες να κάνουν μια συμφωνία με τα ιδιωτικά ιδρύματα με μια ενιαία σύμβαση!και να πουν οι τιμές θα ισχύουν για όλες !αν δεν συμφωνήσουν τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε ποιο δραστικά μέτρα που υπάρχουν.εξαλου ποιος θα χάσει???το θέμα είναι θέλουν??? μπορούν??