Στη δημιουργία και το ρόλο του Ταμείου που θα αποζημιώνει για τις φυσικές καταστροφές τους πολίτες αναφέρεται σε συνέντευξή του ο Γιάννης Τσακίρης επισημαίνοντας στην ουσία πως σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο θα υπολογίζεται από πριν το ποσό που μπορεί να διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Σχετικά με το νέο εταιρικό σύμφωνο περιφερειακής ανάπτυξης, αναλύει τους πέντε ευρωπαϊκούς στόχους πολιτικής αλλά και τους δύο Ειδικούς Στόχους, της «Δίκαιης Μετάβασης» και της τεχνικής βοήθειας, για τους οποίους θα κατανεμηθούν κεφάλαια 26,2 δισ. ευρώ.
Συνέντευξη Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, τεύχος 91)
Ανακοινώσατε πρόσφατα τη δηµιουργία Ταµείου Καταστροφών. Ποιες ανάγκες θα καλύψει το Ταµείο και από πού θα προέρχονται οι πόροι του; Θα καταβάλλονται στο ακέραιο οι αποζηµιώσεις;
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε πολλές φυσικές καταστροφές και οι περισσότερες από αυτές αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα στα οικονομικά του κράτους και ειδικότερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Είναι το πρόγραμμα που πληρώνει τις ζημίες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, ειδικά στις δημόσιες υποδομές.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ένα μηχανισμό ταχείας απογραφής αυτών των καταστροφών και αυτό που επιδιώκεται τώρα με το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και γρήγορου μηχανισμού πληρωμών.
Πρόκειται για μόνιμους μηχανισμούς, σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα, όπου κάθε φορά που συνέβαινε μια καταστροφή, δημιουργούνταν ένας ad hoc μηχανισμός απογραφής και ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναζητούσε σε διάφορες πηγές τα κονδύλια ανακούφισης των πληγέντων και των αποκαταστάσεων των υποδομών.
Επομένως δημιουργούμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι έχουμε να διαθέσουμε για τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές, να προγραμματίζουμε καλύτερα και τέλος, να πετύχουμε ένα μίγμα πληρωμών, το βέλτιστο δυνατό για τα δημοσιονομικά του ελληνικού κράτους
Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για τη δηµιουργία του Ταµείου;
Θεωρώ, ότι μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμο. Δεν είναι κάτι πολύπλοκο. Απλά, αναδιαρθρώνουμε και μεγαλώνουμε τα ποσά που διαθέτουμε στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές βάζοντας τα σε ξεχωριστή γραμμή μέσα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε πρώτο στην ΕΕ. Πώς θα αναδιανεµηθούν τα κεφάλαια του µετά τα δεδοµένα που δηµιούργησε στην αγορά η πανδηµία;
Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) , που κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρώτο, για πρώτη φορά, θα κατανείμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής αλλά και δύο Ειδικούς Στόχούς, της «Δίκαιης Μετάβασης» και της Τεχνικής Βοήθειας.
Ο πρώτος στόχος που έχει ως τίτλο «Μια Εξυπνότερη Ευρώπη» ,σχετίζεται με την προώθηση του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού. Στο εν λόγω στόχο θα κατευθυνθεί το 20% των συνολικών πόρων, το ύψος των οποίων σε ενωσιακή στήριξη (κοινοτική συνδρομή) ανέρχεται στα 4.077 δισ. ευρώ.
Ο δεύτερος φέρει την επωνυμία «Μια πιο Πράσινη Ευρώπη» και αφορά την προώθηση της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων. Στο στόχο αυτό θα διατεθεί το 27% των συνολικών πόρων που σε ενωσιακή συνδρομή μεταφράζεται σε 5,655 δισ. ευρώ.