Η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια Αρχή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης νομοθέτησε από το έτος 2014 την υποχρεωτική και ανά πενταετία πιστοποίηση επάρκειας επαγγελματικών γνώσεων δια συνεχούς επανεκπαίδευσης των διαμεσολαβούντων στις ασφαλίσεις προσώπων.
Η Επανεκπαίδευση ορίσθηκε να γίνεται ετησίως και με ελάχιστο όριο 15 ωρών σε τρεις ενότητες θεμάτων (Α,Β,Γ) εκ των προτέρων εγκεκριμένης ύλης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατά φορέα Εκπαίδευσης και προκαταβολικής πληρωμής χρηματικού ποσού για το κάθε πρόγραμμα και ετησίως, οπότε και ανά πενταετία, τα χρηματικά ποσά είναι ιδιαίτερα σοβαρά για την εξαντλημένη χώρα μας.
Στο τέλος της κάθε πενταετίας, η πρώτη των οποίων άρχισε να τρέχει από τον Δεκέμβριο του έτους 2014, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 75 ώρες Επανεκπαίδευσης, ισομερώς κατανεμημένες ετησίως και εποπτευόμενες συνεχώς, θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος Επαναπιστοποίηση Γνώσεων και το αντίστοιχο πιστοποιητικό θα αποτελεί νέο βασικό έγγραφο δικαιολογητικό για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως διαμεσολαβήσεως στις Ιδιωτικές Ασφαλίσεις.
Τα παραπάνω, συνοπτικά, ίσως δεν έγιναν καλά γνωστά στους δεκάδες χιλιάδες υποχρεούμενους σε άμεση συμμόρφωση, ενώ υπήρξαν πολλές –δικαιολογημένες και μη- αντιδράσεις, αλλά και απόπειρες παράβασης δια των γνωστών «πλαγίων τρόπων».
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε συνήγοροι και κατήγοροι κανενός αναφέρουμε ένα σκεπτικό:
Φαντασθείτε τους Κυβερνήτες αεροσκαφών, από τους οποίους εξαρτάται και η ζωή όλων των επιβατών και πολλών περιουσιών, να αρνούνται την ανά εξάμηνο υποχρεωτική ιατρική εξέτασή τους αλλά και την συνεχή υποχρεωτική εκπανεκπαίδευσή τους, με αιτιολογικό το κόστος και την μείωση τού επαγγελματισμού τους, όπως και επειδή ήταν προηγουμένως υγιείς και κάποτε έλαβαν το πτυχίο τους ή επειδή έκαναν μέχρι τώρα επιτυχείς και σωστές πτήσεις. Θα λέγατε ναι ή όχι σε τυχόν τέτοιους ισχυρισμούς;
«Χρή χρήμα Ίβυξ» έγραφαν σε «μενταγιόν», που έφεραν ως «φυλακτό» στο στήθος τους οι ικανοί Μακεδόνες των Πτολεμαϊκών χρόνων στην Αίγυπτο και δηλαδή «χρειάζεται χρήμα η Γνώση και Μόρφωση» που συμβόλιζε τότε και εκεί το «κρακτικό» -κατά Ησύχιον- πουλί Ίβυξ, αντίστοιχο της γνωστής μας «γλαύκας» ή «κουκουβάγιας» ως σύμβολο Παιδείας και Γνώσης.
Αυτά σκέφθηκε ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, που διά του Εκπαιδευτικού του Κέντρου «παιδεύτηκε», πνευματο-οικονομικώς, δέκα ολόκληρους μήνες κατά το έτος 2015 για να φθάσει στο ευχάριστο γεγονός της εγκρίσεως από την Τράπεζα της Ελλάδος τής πλήρους σειράς (Α,Β,Γ) Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων της για την Επανεκπαίδευση και Πιστοποίηση επάρκειας γνώσεων κάθε υπόχρεου Διαμεσολαβητή στις Ασφαλίσεις και να αρχίσει άμεσα, στην Θεσσαλονίκη, με προεγγραφές για Αθήνα και Ηράκλειο, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, την υλοποίηση των εγκεκριμένων Σεμιναρίων διάρκειας 15 ωρών της πλήρους σειράς για να καλύψουν όλοι και όχι μόνον οι «ημέτεροι» τις υποχρεώσεις τους τού πρώτου έτους και μέχρι τα μέσα του προσεχούς Δεκεμβρίου 2015.
Η κοινή λογική λέγει ότι αποκλείονται παρατάσεις ή παρεκκλίσεις επειδή το όλο θέμα δεν είναι μόνον επείγον επιμορφωτικό αλλά και οικονομικό, επειδή: «Χρή χρήμα ο…Ίβυξ»!
Καλημερα. Χωρις να θελετε να γινετε συνηγοροι αλλα γινεστε με τον τροπο σας, γραψατε σαν παραδειγμα εναν πιλοτο και συγκρινατε την ασφαλιστικη αγορα με τον πιλοτο …. γιατι δεν γραψατε και για εναν χειρουργο οπου στα χερια του κρεμετε η ζωη ενος ανθρωπου και δεν κανει επαναποιστοποιηση; ενος λογιστη ; ενος ηλεκτρολογου ; και πολλα αλλα επαγγελματα….. ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ !!!!!!!
Καλά θα κάνει το κράτος να θυμηθεί και τις υποχρεώσεις του από το να δημιουργεί όλο και νέες υποχρεώσεις στους πολίτες με πρόφαση να αντλεί έσοδα και άσε τα πράσινα άλογα περί διασφάλιση των γνώσεων και αξιολόγηση των πιστοποιησεων.Εμεις που ζούμε;Από το Κουβέιτ ηρθαμε;