Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της νέας μας στήλης Επαρχία Αγάπη μου, επιλέξαμε για το μήνα Ιούνιο να σκιαγραφήσουμε την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Κυκλάδων.
Ένας ιδιαίτερος νομός με πλούσια ιστορία και τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Ένας νομός που ενώ κάθε καλοκαίρι προσελκύει χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια τουρίστες το χειμώνα με ελάχιστες εξαιρέσεις αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε βασικές υπηρεσίες κυρίως στο ευαίσθητο θέμα της υγείας των κατοίκων.
Επόμενος σταθμός ο νομός Κυκλάδων.
Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 20 δήμους και ανήκουν στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Πήραν το όνομά τους από τους αρχαίους γεωγράφους εξαιτίας της κυκλικής διάταξης των νησιών γύρω από την ιερή νήσο Δήλο ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία είναι γενέτειρα των θεών Άρτεμις και Απόλλωνα. Αποτελούνται από 33 νησιά και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ερμούπολη στη Σύρο ενώ σύμφωνα με την καταγραφή του 2011 στο Νομό ζουν 112.615 κάτοικοι.
Τα νησιά του Νομού με τον περισσότερο πληθυσμό είναι η Σύρος, η Νάξος και η Πάρος ενώ σε μέγεθος πρώτη είναι η Νάξος ακολουθούμενη από την Άνδρο και την Πάρο. Στο ρεπορτάζ μας σχετικά με την ασφαλιστική αγορά του Νομού συμμετείχαν οι Ασφαλιστικές εταιρείες Εθνική, Interamerican, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος και ΑΤΕ Ασφαλιστική με τους συνεργάτες τους από τα ασφαλιστικά γραφεία σε Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη, Νάξο, Σύρο και Μύκονο.
Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων διαπιστώσαμε ότι στο Νομό δεν υπάρχει Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών παρά την άποψη των ιδίων ότι θα ήταν χρήσιμη η συνεισφορά της. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κυκλάδων με 17.000 μέλη -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- αδυνατεί να τους υποστηρίξει και εξυπηρετήσει κυρίως λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του Νομού. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Επιμελητήριο μάς ενημέρωσαν ότι οι ενεργοί κωδικοί στο Νομό είναι περίπου 300, ενώ από τις πληροφορίες που συλλέξαμε υπολογίζουμε ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 8 με 10 ασφαλιστές στο κάθε νησί.
Το μεγάλο ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε στο θέμα της υγείας και του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές αλλά και σε οργάνωση μεταφοράς των ασθενών σε Αθήνα, Ερμούπολη και Χανιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Interamerican που σε συνεργασία με το δήμο Τήνου είχε συμφωνήσει να παρέχει επείγουσα αερομεταφορά για όλους τους κατοίκους του νησιού. Μια πρωτοβουλία που λειτούργησε αλλά κόπηκε ξαφνικά λόγω γραφειοκρατίας με τους αρμόδιους να προσπαθούν να την επαναφέρουν. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στην ουσία κάλυπτε το κενό που έχει δημιουργήσει η αδυναμία του ΕΚΑΒ να εξυπηρετήσει του κατοίκους των νησιών. Ένα ΕΚΑΒ που σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αργεί να ανταποκριθεί στα επείγοντα περιστατικά για αερομεταφορά ενώ πολλά από τα ελικόπτερά του δεν είναι σε λειτουργία.
Το αποτέλεσμα; Να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών να στρέφονται στις υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλιση για να εξασφαλίσουν τα βασικά.
Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας στο Νομό την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 αναδεικνύοντας τον κλάδο αυτοκινήτων. Τι ισχύει στα νησιά σχετικά με την ασφάλιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων και πόσο έντονο είναι το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων;