Τα ευρήματα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ) αναφορικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και το περιβάλλον χτυπούν συναγερμό, καθώς στους διαχρονικούς κινδύνους προστίθενται νέοι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
της Αλεξίας Σβώλου,
Στην επιβάρυνση της υγείας από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και που επιδεινώνουν επιβεβαιωμένα την κλιματική αλλαγή, πρέπει να προστεθεί ως νεοαφιχθείσα απειλή η λεπτοσπείρωση και ο πυρετός Q, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπαγιάννης αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και ανοσοποίησης ενηλίκων στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για δύο λοιμώδη νοσήματα, τα κρούσματα των οποίων καταγράφουν μεγάλη αύξηση στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία Daniel, με τα περιστατικά λεπτοσπείρωσης να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα ενώ ήταν 5,65 περιστατικά λεπτοσπείρωσης ανά 100.000 πληθυσμού, η μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Παπαγιάννη κατέγραψε 13 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Η λεπτοσπείρωση εκδηλώνεται με ίκτερο πυρετό και διάρροιες ενώ από πυρετό Q κινδυνεύουν οι κρεοπώλες και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα. Επιβαρυμένα με τους μικροοργανισμούς είναι όλα τα ύδατα της Θεσσαλίας και το μήνυμα της άμεσης λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ακόμα πιο ηχηρό, υπό το φως αυτών των δεδομένων. Αν μη τι άλλο, όπως λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πανδημία μάς άφησε σαν προίκα τα συστήματα επιτήρησης –που τώρα χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής-μαζί με τα γρήγορα τεστ και τα mRNA εμβόλια.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και κάπνισμα
Σύμφωνα, τώρα, με μελέτη που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Imperial (στο Λονδίνο) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, 11.700 θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται ετησίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ενώ το κάπνισμα και η παραγωγή τσιγάρων συμμετέχουν με εμφατικό τρόπο στην αύξηση της ρύπανσης και της θνησιμότητας, όπως εξηγούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου και ο πνευμονολόγος Νίκος Αθανασίου, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την διακοπή του καπνίσματος, την προαγωγή της υγείας και την κλιματική αλλαγή της ΕΠΕ…