Η σύμπραξη ιδιωτικού, δημόσιου τομέα και κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτό αποδεικνύει το επιτυχημένο εγχείρημα της πρωτοβουλίας της Eurolife FFH και της HOPEgenesis που επεκτείνεται μέσα στην επόμενη τριετία με την “υιοθέτηση” επιπλέον 10 περιοχών και τη δημιουργία σε κάθε μία από αυτή παιδικούς σταθμούς.
Η πρωτοβουλία των δύο εταιρειών ξεκίνησε από το 2019 με στόχο να στηρίξουν γυναίκες που επιθυμούσαν να κυοφορήσουν και ήταν μόνιμοι κάτοικοι στις περιοχές του προγράμματος, καλύπτοντας το κόστος της κύησης, του τοκετού, της μεταφοράς σε συνεργαζόμενο κέντρο και έκτακτα περιστατικά.
Τα πετυχημένα case study
Στόχος της πρωτοβουλίας για την “υιοθέτηση” περιοχών ήταν αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο δημογραφικό πρόβλημα και ελλείψεις σε υποδομές.
Το πιο πετυχημένο εγχείρημα του οποίου το αποτύπωμα μετρήθηκε και μέσα από έρευνα είναι στην Πάτμο όπου από 1-2 γεννήσεις το χρόνο αυξήθηκαν στις 40. Ο δήμαρχος της Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, μιλώντας για το πρόβλημα της γήρανσης επισήμανε ότι η HopeGenesis είναι ο μοναδικός φορέας που έχει στρατηγικό πλάνο για την καταπολέμηση του προβλήματος. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας και κατάφερε να αντιστρέψει το μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων.
Αντίστοιχα στους Φούρνους Ικαρίας από 1-2 παιδιά που γεννιόντουσαν το χρόνο νησί συμμετέχοντας στο πρόγραμμα έφτασε να έχει 15-16 γεννήσεις σε ετήσια βάση.
Μελέτη σχετικά με την αξία της ενέργειας, βάσει SROI (την αξία του προγράμματος στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον), παρουσίασε ο Ν. Αυλώνας , πρόεδρος και ιδρυτής του Κέντρου Αειφορίας. Όπως τόνισε “αν και ετησίως επενδύονται περί τα 60 εκατ. ευρώ σε δράσεις ΕΚΕ, δεν γνωρίζουμε τι επίδραση έχουν στους επωφελούμενους. Μέσα από την έρευνα για την ενέργεια της Eurolife και της HopeGENESIS για τη στήριξη των γυναικών είδαμε ότι κάθε ευρώ που επενδύθηκε δημιουργήθηκε πολλαπλασιαστική αξία επί 4, που διανεμήθηκε προς τον πληθυσμό”.
Σ. Χανδακάς: Ετυπωσιακά τα αποτελέσματα στο δήμο της Πάτμου
“Προχωρήσαμε σε μελέτη καταγράφοντας ανά επικράτεια τις ανάγκες και δημιουργήσαμε λύσεις για τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα δημογραφικού. Ειδικά στον δήμο της Πάτμου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η Eurolife έχει αναλάβει όλο το κόστος για τις γεννήσεις καλύπτοντας γυναίκες που διαμένουν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων” ανέφερε ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός, επικεφαλής της HopeGENESIS .
Α. Σαρρηγεωργίου: Το έργο μέχρι το 2023
“Εδώ και 3 χρόνια έχουμε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα ΕΚΕ που επιστρέφει αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ένας από τους πυλώνες του αφορά την υπογεννητικότητα. Οι νέοι άνθρωποι που ζουν σε ακριτικές περιοχές είναι διστακτικοί. Εκεί το έργο της HopeGenesis είναι πολύτιμο και έχει συμβάλλει στο να αλλάξει οριστικά το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων σε συγκεκριμένες περιοχές. Πέρα από την εξαιρετική δουλειά στην Πάτμο και στους Δελφούς η εταιρεία εγκαινίασε τον προηγούμενο Οκτώβριο τον πρώτο παιδικό σταθμό στην Πάτμο” ανέφερε ο Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, ο οποίος ανακοίνωσε και την επέκταση της πρωτοβουλίας σε ακόμα 10 δυσπρόσιτες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι τα Άγραφα, το Καστελόριζο, οι Λειψοί, η Χάλκη, η Νίσυρος, η Κάσος και τα Κουφονήσια.
Δρ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Το 2070 η Ευρώπη θα είναι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού
Αυτό δήλωσε η Δρ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ. Όπως είπε “Για πρώτη φορά έχουμε ένα φάκελο για την υπογεννητικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το 2020 έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχει μείωση των γεννήσεων. Το 2070 η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Αφρική αντίθετα σημειώνεται αύξηση στις γεννήσεις. Πρέπει να λάβουμε μέτρα διότι η υπερσυντηρητική πλευρά χρησιμοποιεί το εν λόγω θέμα για να προωθήσουν πολιτικές κατά της μετανάστευσης. Τις λύσεις για την υπογεννητικότητα πρέπει να δούμε υπό συγκεκριμένα πρίσματα όπως την ισότητα ανδρών και γυναικών, την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής. Τα στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιταλία δείχνουν ότι χώρες με ισχυρούς κανόνες φύλου έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων. Τα οικονομικά κίνητρα φαίνεται ότι μπορούν να αντιστρέψουν, σε ‘ένα βαθμό την κατάσταση , ωστόσο στην ουσία αυτό που χρειάζεται και είχε αποτέλεσμα στην Γαλλία είναι η επένδυση σε πολιτικές για την οικογένεια και την ισότητα των φύλων”.