Παρεμβάσεις υπέρ των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζεται να “τρέξει” η κυβέρνηση προς το τέλος του χρόνου.
Στη φαρέτρα της βρίσκονται τα εξής “όπλα”:
-η αύξηση του κατώτατου μισθού
– το ξεπάγωμα των τριετιών
-η ανάπτυξη των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% (ή 5,5% κατά μέσο όρο ετησίως) έως το 2027. Έτσι θα φτάσει στα 950 ευρώ (μικτά) το 2027 έναντι των 780 ευρώ που είναι σήμερα. Η επόμενη αύξηση προγραμματίζεται για την 1η Απριλίου του 2024. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2024.
Σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί (βάσει του νόμου του 2012) να προβεί σε αυτή την ενέργεια, αφού πέσει σε ετήσια βάση η ανεργία (βάσει της έρευνας του εργατικού δυναμικού) κάτω από το 10%. Αυτό, βάσει των υφιστάμενων επίσημων προβλέψεων αναμένεται το 2025 ή το 2026 και έτσι οι τριετίες θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν το 2027 ή το 2028 αντίστοιχα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται “λογιστικό” ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά αφού υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10% (δηλαδή το 2026 ή το 2027 σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις).
Σχετικά με τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει προεκλογικά πως “έχουμε παραπάνω από 700 κλαδικές, επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Και θα σας έλεγα ότι είναι πολύ θετικό όταν εργαζόμενοι και εργοδότες σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου, τομέα μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις αυξήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν σε εργαζόμενους”, Ο ίδιος είχε τονίσει πως “αναπτύσσεται και στο επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μία νέα κουλτούρα μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους, αν θέλουν να έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους και να μπορεί η επιχείρηση συνολικά να προκόψει”.