Στο άρθρο του ο Γιάννης Υφαντόπουλος καθηγητής οικονομικών της υγείας χαρτογραφεί την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά που υφίστανται καταστροφικές δαπάνες δηλαδή που θυσιάζουν ζωτικές δαπάνες διαβίωσης όπως είναι η δαπάνη για τροφή και στέγαση για να μπορέσουν να πληρώσουν για φάρμακα.
του Γιάννη Υφαντόπουλου, Ακαδημαϊκού Συντονιστή στο MBA University of Athens Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 150 εκατομμύρια άτομα ετησίως, αντιμετωπίζουν καταστροφικές δαπάνες υγείας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργούνται από την δημόσια υποχρηματοδότηση και τις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο όρος καταστροφικές δαπάνες αναφέρεται στην έννοια της «αναπόφευκτης θυσίας». Δηλαδή το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αναγκάζεται να θυσιάσει « το γάλα του παιδιού του» καθώς και άλλες βασικές ανάγκες διατροφής και στέγασης προκειμένου να διαθέσει τα χρήματα αυτά για μια πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Το ΙΠΟΚΕ ερευνητικό κέντρο (www.ipoke.gr) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλο διερεύνησε την εξέλιξη των καταστροφικών δαπανών στα συστήματα υγείας της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό χρονολογικών σειρών, που καλύπτουν την περίοδο 62 χρόνων (από το 1960 μέχρι το 2022), και διακρατικών δεδομένων των Ευρωπαϊκών χωρών.