Με επιστολή του στην εφημερίδα Documento, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο καταδικασμένος με 17 φορές ισόβια & 25 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη 17Ν, αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του Παύλου Ψωμιάδη.
Χωρίς να θίξει τους λόγους για τους οποίους ο Π. Ψωμιάδης καταδικάστηκε και βρέθηκε στη φυλακή, ο Α. Γιωτόπουλος αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε φυλακισμένου στη δικαιοσύνη και στους νόμους. Για τις συνθήκες κράτησής του αλλά και για την αυθαίρετη κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 105 Κ.Π από δικαστές και εισαγγελείς που προέβλεπε την ευεργετική διαχείριση υπερηλίκων που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.
Σύμφωνα με την επιστολή ο Π. Ψωμιάδης είχε εκτίσει περίπου 6.5 χρόνια από τα 22 που του είχαν εκδικαστεί δηλαδή περισσότερο από το 1/5 της ποινής του. Αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία του – 78 χρονών – ήταν αρκετό για να τον “απολύσουν” όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιωτόπουλος στην επιστολή του, κάτι που δεν έγινε και συντέλεσε εν τέλει στο θάνατό του.
Ο Α. Γιωτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Αν είχε απολυθεί σήμερα θα ζούσε. Γιατί οι συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στην πτέρυγα Ε είναι απαγορευτικές για την επιβίωση ενός 70χρονου. Το χειμώνα τα κελιά και οι θάλαμοι είναι ψυγεία και το καλοκαίρι φούρνοι. Χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς εξαερισμό. Με συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω του ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη. Άντεξε 2 μέρες από τις 3 του καύσωνα. Κι επειδή είμαι στην ίδια πτέρυγα, προσθέτω ότι τις ημέρες του καύσωνα, στο ανατολικό κελί μου, το βράδυ, ο τοίχος, ο μεταλλικός σκελετός των κρεβατιών και το στρώμα “έβραζαν”. Φανταστείτε στο κελί του που ήταν δυτικό και το χτύπαγε ο ήλιος μέχρι τη δύση. Σηκώθηκε τη νύχτα κατά τη μια για να πάει στην τουαλέτα. Έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε δίπλα στην πόρτα. Στις 7.30 το πρωί τον βρήκαν νεκρό.”
Τείνουν τα οικονομικά εγκλήματα να θεωρούνται βαρύτερα’ από τα ηθικά αλλά όχι για όλους.
Αν πάντως για την “Ασπίς Πρόνοια” καταδικάστηκαν υπεύθυνοι σε δεκάδες χρόνια εγκλεισμό, για την “Πρώτη Ασφαλιστική” – σε κάποιους διοικούντες – αντιστοιχούσαν ισόβια…