Στην μετά την πανδημία-εποχή, η ζωή έχει επιστρέψει στην κανονικόττα. Οι θεατές του κινηματογράφου συρρέουν στους κινηματογράφους, οι ταξιδιωτες μπλοκάρουν τα αεροδρόμια για καλοκαιρινά ταξίδια και τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις.
Το μόνο πράγμα που έχει παραμείνει είναι οι νέες συνθήκες στην εργασία. Τρεισήμισι χρόνια μετά την μαζική αποστολή εκατομμυρίων εργαζομένων στα σπίτια τους, οι εταιρείες, οι υπάλληλοι και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να ψάχνουν πώς να προσαρμοστούν σε νέες μόνιμες αλλαγές. Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί έντονες διαφορές μεταξύ των ηπείρων και των πολιτισμών, με τους Ασιάτες και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στα γραφεία τους με ταχύτερο ρυθμό από τους εργαζόμενους στην Αμερική.
Τα ασιατικά έθνη έκαναν καλύτερη δουλειά κρατώντας το COVID-19 κρυφό τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, έτσι οι άνθρωποι εκεί δεν συνήθισαν να εργάζονται από το σπίτι, καθιστώντας ευκολότερη τη μετάβαση στη ζωή του γραφείου. Από την άλλη στην Ευρώπη βλέπουμε να ποικίλλει η εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα – πχ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξ αποστάσεως εργασίας και η Γαλλία ένα από τα χαμηλότερα – αλλά αρκετές χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε νόμους που θεσπίζουν ευέλικτα ωράρια.
Έπειτα, υπάρχουν μέρη όπως οι ΗΠΑ, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί, αφήνοντας τα αφεντικά και τους υπαλλήλους να πορεύονται μόνοι τους στις αλλαγές.Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εταιρείες όπως η Amazon.com Inc. και ακόμη και η Zoom Video Communications Inc. καταπολεμούν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία για τουλάχιστον ένα μέρος της εβδομάδας.
Αλλά ακόμα και τότε, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με τις εταιρείες, τους διευθυντές ή την τοποθεσία τους. Η Goldman Sachs Group Inc. θέλει προσωπικό πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Στη Walt Disney Co., είναι τέσσερις ημέρες. για την Amazon, την Google και πολλούς άλλους, είναι τρεις. Τα υβριδικά προγράμματα είναι πλέον ο κανόνας για τους εργαζόμενους γραφείου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το McKinsey Global Institute εκτιμά πάντως ότι οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα μπορούσαν να αφαιρέσουν έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον κλάδο ακινήτων σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έως το 2030.
Πηγή: Bloomberg, insuranejournal
Καλύτερα το hybrid / remote working, κάνει καλό στη μείωση εκπομπών CO2 emissions from employee commuting και CO2 emissions scopes 1&2 from operating the building. Επιπροσθέτως βοηθάει στο work-life balanace because this system empowers the employee to own his/her own calendar. Employes are entrusted to work in a way that suits their nature which results in more effective and happier employees!! Μακαρι να καθιερωθεί και στην Ελλάδα να τελειώσει αυτο το micromanagement του “χτυπάς κάρτα” και “σε παρακολουθώ σου μετράω πόσο χρόνο πήγες για lunchbreak ή στην τουαλέτα.” Ελεος!