Η εκρηκτική ανάπτυξη που παρουσιάζουν, φέτος, τα ασφαλιστικά προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις ήταν που οδήγησε, στο οκτάμηνο, σε υψηλό ρυθμό ανόδου το σύνολο της παραγωγής του κλάδου Ζωής.
Του Πλάτων Τσούλος
Ειδικότερα στο εξεταζόμενο διάστημα, τα επενδυτικά τα ασφαλιστικά προϊόντα κατέγραψαν αύξηση 62,9%, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της παραγωγής στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και το σύνολο της παραγωγής στις ασφάλισης Ζωής στο 1,3 δισ. ευρώ, με άνοδο 15,3%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
Η θεαματική αυτή η ανάπτυξη των επενδυτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, φαίνεται ότι ακολουθεί την γενικότερη τάση των επενδυτών να τοποθετούν κεφάλαια μεγαλύτερης αξίας σε τίτλους κινητών αξιών (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.α.), ενώ αποτυπώνει και την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Η αύξηση των καταθέσεων και άρα η υψηλή διαθεσιμότητα για κεφάλαια προς επένδυση, καθώς και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, ήταν ουσιαστικά που έδωσαν τη δυνατότητα σε θεσμικούς και μη επενδυτές να επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον κυρίως για τα αμοιβαία κεφάλαια.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι, κατά τη φετινή χρονιά τα επενδυτικά προγράμματα του κλάδου θα είναι αυτά τα οποία θα αποτελέσουν τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς.
Σημειώνεται ότι, στο σύνολό της, στο οκτάμηνο, η παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών κατέγραψε αύξηση 9,5% στα 2,8 δισ. ευρώ, με τις Ασφάλισης Κατά Ζημιών να εμφανίζουν άνοδο 4,8% στο 1,5 δισ. ευρώ και τις Ασφάλισης Ζωής να έχουν σχεδόν τετραπλάσιο. ρυθμό ανάπτυξης, με την παραγωγή να φθάνει όπως προαναφέρθηκε στο 1,3 δισ. ευρώ.