Μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ή και καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου, αναμένεται να συνεχιστούν οι επιθετικές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας, με έμφαση στα ισόβια προγράμματα, των οποίων η διαχείριση, όπως είναι γνωστό, παραμένει εντόνως ζημιογόνα για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως σημειώνονται κύκλοι της αγοράς, η έντονη συγκέντρωση που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας των υπηρεσιών υγείας, το 85% του οποίου ελέγχεται από έναν περιορισμένο αριθμό ομίλων, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι το κόστος νοσηλειών και θεραπειών επιβαρύνεται και από τη χρήση νέων – σύγχρονων τεχνολογιών στο χώρο της υγείας, ωστόσο θεωρούν ότι κύριο ζητούμενο είναι η διαφύλαξη του ανταγωνισμού, ώστε ο μεγαλύτερος πελάτης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες, να μπορούν να διαχειριστούν τις αποζημιώσεις που συνεπάγονται τα ασφαλιστήρια υγείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει ότι μερική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί και από τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου αδειοδότησης ιδιωτικών κλινικών, που θα διευκόλυνε περισσότερο κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή να τοποθετηθεί στον κλάδο.